Izvor: RTS, 27.Okt.2023, 20:57

Вучић: Курти извео у Бриселу краткорочни трик, расписујем изборе у среду или четвртак

Председник Александар Вучић изјавио је да је Аљбин Курти у Бриселу извео добар, али краткорочан трик, јер је први имао састанак са европским званичницима и понудио да се потпишу сва три документа, јер је знао да наша страна неће да прихвати независност тзв. Косова >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и чланство у УН. Вучић је рекао и да су неке земље из окружења данас тражиле да се уведу санкције нашој земљи због догађаја у Бањској, али да то није прошло на Европском савету. Најавио је да ће у среду или четвртак расписати изборе.
Председник Вучић је рекао да је Аљбин Курти и раније покушавао триковима да оствари циљеве.

"Мислим да то не може поново да прође. Курти је имао први састанак са представницима великих европских сила, Француске, Немачке, Италије, и затим са шефом Европског савета и Борељом и Лајчаком. И он је њима изнео идеју – ајде да потпишемо сва три документа", рекао је Вучић за Пинк.

Реч је о другом бриселском и охридском споразуму и последњем предлогу који је стигао у Београд 21. октобра о ЗСО, додао је Вучић.
"Зашто је он то изнео, зато што је њему било јасно да Србија то не може да потпише јер сам то већ 10 пута рекао, али он зна да лидери великих земаља не знају сваки детаљ и онда је он то покушао да прода. А реч је наравно о трику, јер он није спреман да формира ЗСО уопште", рекао је Вучић.
Додао је да је Курти знао да он, Вучић, неће да иде испод граница Устава Републике Србије и да неће прихватити независност тзв. Косова.
"Реч је о чланству Косова у УН и систему организација, институција и агенција, Унеску и све друго, као и о територијалном интегритету тзв. Косова. Курти је то понудио. Јасно је данас, чини ми се свима, после свега што се јуче догађало, али је то био један трик да би купио време и да би добио још неколико дана", рекао је Вучић.
Председник Вучић је рекао да је Куртијевих пријатеља све мање, али да их је и даље много.

"Дакле, Курти мисли да је то идеална прилика да искористи и купи време, да настави са даљим прогоном Срба. Никакву другу идеју нема, он не мисли да било шта примени. А ми нисмо лагали ништа. Све што смо рекли је истинито", рекао је Вучић.
Поручио је да је Србија спремна да примени баш то што је рекао када су представници тзв. велике петорке били у Београду.
Вучић: Ангажоваћемо војску уколико МУП не буде осигурао границу Председник Вучић је рекао да ће донети одлуку о делимичном ангажману војске на обезбеђивању северне границе Србије, уколико МУП не буде био способан да обезбеди сигурност грађанима Србије због обрачуна мигрантских шверцерских група.
"Ја имам поверење у српску полицију, али сам данас рекао министру (Братиславу) Гашићу: или ћете да урадите ствари које морате да урадите, или лепо кажите да то нисте у стању да урадите. Склоните се, увешћу војску и то ћемо да рашчистимо, похапсимо и сместимо иза решетака док сте рекли кекс", рекао је Вучић за ТВ Пинк одговарајући на питање о обрачуну миграната на Хоргошу у којем су три особе убијене.
Председник је нагласио да на основу Устава Србије има право да донесе такву одлуку и да ће се држава постарати на један или други начин да обезбеди сигурност грађанима на северу Србије.
Он је додао да су сличне одлуке доносиле и друге земље у окружењу када су се суочавале са сличним ситуацијама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.