Izvor: RTS, 27.Okt.2023, 05:51

На попусту струја, гас и грејање – ко има право на олакшице

До марта, рачуни за струју пензионерима са најнижим примањима додатно се умањују за хиљаду динара. Влада је Изменама Уредбе о енергетски угроженом купцу, право на олакшице за струју, гас и грејање проширила и за домаћинства са увећаном новчаном помоћи. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Месечни рачуни за струју могу бити умањени за додатних хиљаду динара пензионерима чија пензија не прелази 21.766,26 динара. И већ од следеће седмице могу се пријављивати за ту олакшицу. 

"Оно што треба да ураде је да се пријаве у својим локалним самоупрвама, општинама. Али ако нису у могућности, по службеној дужности ће им се рачун умањити уколико имају мерно место на своје име“, рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.
Најсиромашнији грађани целе године, месечно могу добити: до 250 бесплатних киловатсати струје, а током шест месеци грејне сезоне - и до 770 киловат-часова гаса, или месечни рачун за грејање из топлана умањити и до 60 одсто.
А то право већ имају примаоци: социјалне помоћи, дечијег додатка, туђе неге, сиромашна сеоска домаћинства, болесни. Изменама Уредбе сада је придодата још једна категорија.
"Сви грађани који примају увећну социјалну новчану помоћ ће такође моћи да остваре ово право. Њих има више десетина хиљада“, каже Дубравка Ђедовић Хандановић.
Право на стицање статуса "енергетски угроженог купца" могу остварити и друге породице у зависности од броја чланова и прихода.
"С обзиром на то да се два пута годишње, 1. априла и 1. октобра, усклађују месечни приходи тако да имају право сви да се пријаве и остваре ову значајуну субвенцију", каже Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка.
"Ми као локална самоуправа уз смернице владе и министарства смо чинили све како би промовисали ову услугу нашим грађанима. Такође смо користили медије, друштвене мреже", каже Аладин Брунчевић, руководилац Одељења друштвених делатности Новог Пазара.
До сада је енергетске повластице користило око 72.000 најугроженијих грађана. У Влади рачунају да ће ублажавањем критеријума повећати тај број, јер новца има за три пута више корисника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.