Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 19:22

Ексклузивна путовања или обиласци места сећања – како треба да изгледају ђачке екскурзије

После тридесет година, београдски гимназијалци обићи ће Јасеновац. Циљ ђачких путовања на првом месту је упознавање ученика са локалитетима важним за њихово образовање. Зато је Министарство просвете прихватило предлог Музеја жртава геноцида да ученици поново >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одлазе и на места значајна за период Другог светског рата. Слично и у Републици Српској – ученици из Бијељине, четврту годину путују на Крф.
Први пут две школе из Београда шаљу ђаке да виде Јасеновац – највећи логор смрти у којем је мучено и брутално убијено око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома. О томе су до сада учили само из књига.

"Иницијатива је била у Осмој гимназији поводом изложбе за Дан победе. Онда смо се присетили како смо ми некада учили историју кроз обиласке појединих места где су била страдања српског народа и онда смо се вратили тој почетној идеји која је јако дуго била у образовном систему", наводи директорка Осме београдске гимназије Ирена Брајевић.
И ђаци Земунске гимназије обићи ће Јасеновац.
"Онда су настала питања колико је значајно неговати ту културу сећања и на самом терену видети какве су то стравичне сцене и ситуације биле кроз које је прошао српски народ", каже директор ове гимназије Милош Бјелановић..
Ученици ће током једнодневне посете обићи спомен-подручје, аутентичне логорске објекте и видети призоре који осликавају страхоте које је доживео српски народ. Историчари кажу да циљ посете није да трауматизује, већ да едукује и освести културу сећања засновану на знању.
"Морамо да учимо на локалитетима где се нешто збило без обзира на то да ли су то догађаји који су афирмативног карактера, где осетите понос због тога што припадате једном народу или су то догађаји који су трагичног карактера и кад видите шта је један човек спреман да учини другом само зато што у конкретном историјском раздобљу то друго људско биће има нежељени идентитет за већинску заједницу", наводи Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.
Од Бијељине до Крфа Да екскурзије не треба да личе на ексклузивна путовања, већ да би ученици требало да сазнају о историји свог народа, уверили су се ђаци из Бијељине који су посетили Крф. То путовање у Грчку и упознавање са највећом трагедијом у историји српског народа и албанском голготом, оставило је на њих снажан утисак.
"Колико год ми причали и учили о плавој гробници у школи, ништа не може да пренесе смртоносни мир и емоције које се осете када се крочи на то острво", рекла је ученица Теодора Трнинић.
И сада је посета острву Видо постала традиција.
"Мислим да је сјајно што смо као школа дали већ другој генерацији деце да се ближе упознају са тим делом врло тужне историје. Ми смо тамо добили информацију да смо једна од ретких школа из Републике Српске која је посетила Крф, острво Видо", навела је Биљана Цвјетковић, професорка бијељинске Техничке школе "Михајло Пупин".
Много је споменика у Србији, а и шире који завређују да их посећују ученици основних и средњих школа и да на лицу места уче о важним историјским догађајима. Музеј жртава геноцида пре две године упутио је иницијативу Министарству просвете да врати у програм школских екскурзија обилазак локалитета из периода Другог светског рата. За сада се и даље све своди на свакако важан обилазак Шумарица, Јајинаца, спомен гробља у Краљеву. А списак би могао да се прошири.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.