Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 13:35

Грујичић: Верујем у младе, имаће ко да нас лечи

Стотину најбољих дипломаца медицинских факултета у Србији добиће данас уговоре о раду. Министарка здравља проф. др Даница Грујичић поручује да верује у младе и да ће имати ко да нас лечи у будућности, али и указује да су одређене специјалности, попут радиолога и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << анестезиолога, дефицитарне.
Др Милица Маринковић је дипломирала у јуну 2022. са просеком 9,97. Стално запослење добила је у Центру за радиологију Универзитетског клиничког центра Србије, што је, како каже, било компромисно решење. Своју будућност види у Србији.

"Желим да останем овде, упишем докторске студије и градим своју каријеру у нашој земљи", рекла је Маринковићева.
Министарка здравља проф. др Даница Грујичић захвалила је Милици Маринковић јер је ставила потребе државе и клиничког центра испред својих жеља.
"Мислим да овакав начин запошљавања треба наставити. Наравно, не смемо заборавити и децу која су радила у ковиду. Министарство здравља има пуно пријава. Није лака ситуација, али надамо се да ћемо у наредном периоду моћи да све то завршимо онако како треба", рекла је министарка.
Апеловала је на студенте да се определе за примарну здравствену заштиту, јер ће она за десет година изгледати потпуно другачије него сада.
Ипак, одређене специјализације остају дефицитарне, попут радиолога и анестезиолога.
"Ја колико знам, сви они који су уписали волонтерске специјализације на пролеће ове године, из анестезије, мислим да су се сви запослили. Мањак је чак и у Клиничком центру, и радиолога, и анестезиолога, и то по кадровском плану садашњем. А ви видите да све интервенције које се раде, циљ је да то све буде безболно. Тако да ће тих људи требати све више и више", указала је Грујичићева.
Министаркa здравља је рекла и да нас очекује смена генерација лекара.
"Знамо колико година имају они који су овом тренутку запослени у здравству, да многи иду у пензију, али имаћемо ко да нас лечи, ја сам увек веровала у младе", рекла је проф. др Грујичић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.