Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 11:35

Милица Ђурђевић Стаменковски и Снежана Пауновић о предстојећим изборима и националном окупљању

Председница Српске странке "Заветници" Милица Ђурђевић Стаменковски, у новој рунди дијалога власти и опозиције на РТС-у, каже да национално окупљање има карактер ширине и тенденцију да сабере све људе којима је Србија на првом месту. Истиче да је намера била да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се у националном окупљању пронађу и друге странке, али да до тога није дошло и да је све мање извесно да ће доћи. Председница посланичке групе Социјалистичке партије Србије Снежана Пауновић каже да не разуме термин "национално окупљање" и покушај да се неко представи већим националистима од социјалиста, који су показали да умеју по сваку цену да бране националне интересе.
Најкасније наредног четвртка у Србији ће бити расписани избори, како би могли да буду одржани 17. децембра. И овог четвртка, у Јутарњем програму РТС-а о изборима, али и о ситуацији на Косову и Метохији, са Драганом Игњић су разговарали представници власти и опозиције – председница Српске странке "Заветници" Милица Ђурђевић Стаменковски и председница посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) Снежана Пауновић.

На питање да ли ће, након договора "Заветника" и Српског покрета "Двери", национална опозиција наступити на изборима на једној листи и да ли ће бити договора и са другим партијама, Милица Ђурђевић Стаменковски каже да национално окупљање има карактер ширине и тенденцију да сабере, без обзира на политичке партије, све људе којима је Србија на првом месту и који препознају да је дошао тренутак да се пружи одговор на спољне политичке притиске, али и на унутрашњу политичку кризу.
Ђурђевић Стаменковски наглашава да је национално окупљање нова вредност српске политичке сцене.
"Поред сарадње Српске странке Заветници са Српским покретом Двери, придружили су нам се истакнути српски интелектуалци попут професора Ратка Ристића, професора Милоша Ковића, Душана Пророковића, Зорана Чворовића, Часлава Копривице и низа других појединаца који у националном окупљању препознају своје идеје и желе да их заступају", наводи Ђурђевић Стаменковски.
Истиче да је намера била да се у националном окупљању пронађу и друге странке и да се придруже партије са којима су се, како каже, борили против Француско-немачког плана.
"До тога, не нашом вољом, није дошло, али не бих се нарочито на то освртала, с обзиром на то да је национално окупљање у покрету и да је то процес који је започет", истиче Милица Ђурђевић Стаменковски.
"Пројекат националног окупљања треба да преживи и после избора" Милица Ђурђевић Стаменковски признаје да је све мање извесно да ће се договору придружити и друге партије јер су, како каже, колеге из Новог ДСС-а и ПОКС-а донеле одлуку да у другачијем формату наступе на изборима.
"То је ствар њиховог избора и њихове процене. Не бих о томе нарочито говорила јер мислим да је, пре свега, важно да останемо на истим идејним позицијама, без обзира на то да ли ћемо наступити у заједничком изборном формату или не. У сваком случају, мислим да је ово историјски тренутак који налаже национално окупљање и који налаже сабирање државотворних снага", наглашава она.
Напомиње да пројекат националног окупљања треба да преживи као концепт и после избора и да то није само предизборна коалиција која је орочена на изборни циклус, већ формат који треба да траје и који треба да донесе освежење на српској политичкој сцени.
Милица Ђурђевић Стаменковски тврди да лидерске амбиције нису стављали у први план и да су инсистирали на окупљању око идеје.
"Инсистирали смо на томе да национално окупљање буде идеја водиља, а што се тиче лидерских амбиција, сматрам да су оне у овом часу неодговорне. Нисмо се тиме руководили и о томе најбоље говори чињеница да смо се о заједничком наступу у оквиру националног окупљања договорили у року од свега неколико минута. Нисмо потенцирали на разликама, него управо на ономе што нас спаја, а то је однос према држави и према грађанима", каже председница СС Заветници. 
Пауновић: СПС нема тешке дилеме пред изборе Председница посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) Снежана Пауновић, годину дана након формирања владе чији је СПС део, каже да види своју партију на власти и након избора који ће бити одржани 17. децембра.
"Већу важност за оно што ће се десити после 17. децембра има оно што виде грађани Србије и ја бих се, пре свега, ослонила на то. СПС нема тешке дилеме пред ове изборе, нема тешке преговоре јер смо своје политичко деловање базирали на сопственим идејама, на сопственом програму и имали највећу муку, заправо, да одбранимо сопствени програм од онога што је Ресавска школа, а онда и демагошка прича о томе како сви некада бринемо о интересу грађанки и грађана Србије", каже Пауновићева.
На питање ко то преписује од СПС-а и на кога мисли када каже Ресавска школа, Пауновићева каже да су програми мање-више свих политичких актера базично бар делом преписани из програма СПС-а, на чему, како каже, чак и не замерају.
"Са традицијом трајања од 33 године, сасвим је природно да смо ми били база за формирање и прављење програма свих странака. Већи је проблем када без програма и безидејно, без конкретних понуда за грађане Србије, кренете да се бавите политиканством, политиком, медијском спекулацијом и јефтиним триковима. Нису они забрањени, они су непоштени", наглашава Пауновићева.
Објашњава да, када то каже, има на уму свакога ко је пробао да објасни да је већи левичар од социјалиста. "Таквих имате данас на свим странама", истиче Пауновићева.
"Не мислим да било ко има бланко могућност да присвоји национализам" Пауновићева каже да не разуме ни термин "национално окупљање" и покушај да се неко представи већим националистима од социјалиста јер су они, како каже, кроз историју показали да умеју по сваку цену да бране националне интересе.
"Добро је да разумемо тежину овог момента, добро је да разумемо у ком се добу живи и у ком се добу бавимо политиком. Добро је да препознамо да нисмо увек, нажалост, једини који ће одлучивати о ономе што ће се дешавати. Светске прилике се мењају, више не из дана у дан, већ из сата у сат", каже Пауновићева.
Истиче да не мисли да су "Заветници" и "Двери" већи националисти од социјалиста.
"Апсолутно не мислим да Србији мисле ишта боље него што мисле социјалисти и апсолутно не мислим да било ко има бланко могућност да на тај начин присвоји национализам као такав. Не спорим право никога да нађе заједничку тачку око које ће се договорити и заједно наступити, зато постоје предизборне кампање, зато постоје коалиције", каже Пауновићева.
Наглашава да јој остаје жал што није било времена да социјалисти спроведу или бар пробају да спроведу идеју о промени цензуса.
"Сигурна сам да актуелни сазив и све што смо гледали за протеклих годину и по дана нису за понос грађанки и грађана Србије. Чини ми се да смо смањивањем цензуса оставили могућност да се политиком баве аматери, људи који немају свест о томе шта значи бити народни посланик, а онда колику то одговорност вуче и колико оставља простора да правите папазјанију од најважније институције", каже Пауновићева.
Цео разговор Драгане Игњић са Милицом Ђурђевић Стаменковски и Снежаном Пауновић у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.