Izvor: RTS, 24.Okt.2023, 16:20

Како међу децом спречити тренд опасних интернет изазова

Због опасног тик-ток изазова, ђаци једне новосадске основне школе, истрчавали су пред аутомобиле у покрету. У овом случају, школа и родитељи, реаговали су правовремено, али су и отворили питање колико превелика активност деце на друштвеним мрежама и прихватање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нових трендова, могу утицати на развијање ризичних облика понашања.
Изазови на друштвеним мрежама, представљају пред децу примере, које би она требало да опонашају, и сниме се док то раде. Међутим, многи од њих, доводе у ризик њихове животе.
„Недавно је у вибар групу родитеља у школи у коју иде мој син стигла порука, где је неко од родитеља приметио на једној раскрници децу која нису одолела тикток изазову и бацала су новчиће на пут, и онда када долази ауто они истрчавају испред тог аутомобила, и ауто нагло кочи“, наводи Горан Радојев, родитељ и просветни радник.
Од пријатеља је упозорен и на то да сличан тикток изазов кружи међу децом већ годину дана, само су мета луксузни аутомобили. Забринут је и каже да ово мора бити упозорење за све родитеље.
„Сигуран сам да већина родитеља није упозната, са овом причом, не зна да постоји велики број изазова на тик току, и да учествују и тако мала деца од 8,9 година па надаље. Нажалост мобилни телефони су им доступни већ од 7-8 година, од првог разреда основне школе деци, и често су они без икаквог надзора родитеља на друштвеним мрежама“, истиче Радојев.
Ова опасна дечија игра, дешава се на свега неколико десетина метара од полицијске станице у Новом Саду, што указује на то, да осим за безбедност, деца не страхују ни од ауторитета.
Случај је пријављен полицији, из које кажу да будући да је реч о деци која не подлежу кривичноправној одговорности, у сарадњи са школом и надлежним тужилаштвом, предузеће мере превенције и едукације.
“Питање је колико су они свесни свих безбедносних ризика, колико промишљају када учествују у таквим активностима. Мислим да њих првенствено води жеља за припадањем и жеља за доказивањем, и тој њиховој старосној категорији, старосној групи је то изузетно важно“, наглашава Славица Ранисављев, психолог.
Иако постоје удружења стручњака које се баве питање безбедности деце на интернету, углавном су усмерена на дигитално насиље које трпи појединац, док се трендовима, групним активностима и превенцијом оваквог понашања, каже, ретко ко бави.
“То је негде и нормално, с обзиром и да време јако брзо иде, трендови су све новији и новији, мора неко бити нон стоп у току, а са друге стране мислим да ми као друштво можда нисмо свесни колико је изазова пред младим људима и колико изазова у ствари долази са друштвених мрежа, и да ми морамо то озбиљније да схватимо, да се више у то укључимо, и да на адекватнији начин на то одговоримо“, додаје Ранисављев.
За почетак, родитељи и струка, сагласни су у једном, неопходно је изградити однос поверења са децом, и у сваком тренутку бити упузнат са свим њиховим активностима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.