Izvor: RTS, 24.Okt.2023, 16:17

Љубовија: Докле је стигла обнова нисконапонске мреже

Мештани планинских села на територији Општине Љубовија деценијама су имали проблем са лошом нисконапонском мрежом, а вишедневни нестанци струје додатно су отежавали њихов живот током великих снегова који су чести у том крају. Према плану Електродистрибуције >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << предвиђена је реконструкција мреже на 30 локација, а вредност инвестиције је око 75,3 милиона динара.
Да би нова нисконапонска мрежа стигла до последње куће у засеоку Итановићи у Црнчи радници Електродистрибуције морају да тешком механизацијом савладају велике успоне. Није им, кажу, лако, али је још теже било породици Миловановић која је деценијама чекала на стабилно снабдевање електричном енергијом.
"Ово сад значи нам много и надам се да ће бити добро, а пре је било катастрофа, свакодневно нестајање струје, цркавање апарата", наводи Миленко Миловановић, из Црнче.
Дугу зиму и велике снегове лакше ће дочекати и мештани Постења где су радови на обнови електромреже завршени у скоро свим засеоцима. У овом селу углавном су остала старачка и самачка домаћинства.
"Село Постење се сусретало са проблемима, бандере су биле старе, падале су, нису мењане, танак пресек жице. Свако побољшање је велика олакшица, мало нас је остало, омладине нажалост има све мање и мање”, каже Слободан Танасић, из Постења. На питање да ли би решавање инфраструктуре могло да помогне, одовара: “Могло би наравно, враћали би се млађи који су отишли по градовима."
У последњих годину дана уз реконструкцију 22 километра далеководне, обновљено је и око 90 километара нисконапонске мреже, а у току су радови на још 37.
"То је негде око 150 километара који ће бити отприлике за годину дана завршени, на тај начин умногоме ће бити побољшан живот наших суграђана у овом брдско планинском пределу и надамо се да ће све ово што радимо и ми, као што је и пут и водовод, омогућити како њихов бољи и лашки живот, тако и останак људи на селу", наглашава Милан Јовановић, председник Општине Љубовија.
На имањима својих предака у планинским селима остали су само најхрабрији. Да би и деца ових горштака наставила њиховим стопама решавање инфраструктурних проблема, тврде, најважнији је услов.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.