Izvor: RTS, 23.Okt.2023, 21:10

Савет безбедности УН о Косову и Метохији, шефица Унмика представља извештај

У седишту Уједињених нација у Њујорку у току је седница Савета безбедности на којој се расправља о шестомесечном извештају Унмика о Косову и Метохији. Србију представља премијерка Ана Брнабић. Седница отворена за јавност, пренос на Првом програму РТС-а. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Председница Владе Ана Брнабић, уочи седнице Савета безбедности УН, рекла је за РТС да јој је важно да у обраћању истакне да Заједница српских општина мора бити формирана у складу са споразумом из 2013. године и договорима из 2015. године.
Поручила је да ће покушати да исприча како на Косову и Метохији заиста живе Срби и други неалбанци.
Иако се претходних недеља спекулисало да ће седница бити затворена за јавност, то се ипак неће догодити.
О могућем затварању седнице говорило се због наводних примедби које је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш имао на претходну седницу одржану у априлу, када је дошло до размене оштрих речи између шефа српске дипломатије Ивице Дачића и представника привремених институција у Приштини.
Међутим, да би седница била затворена, потребна је сагласност девет од 15 чланица Савета безбедности, а то није могуће без компромиса са Русијом и Кином.
Иначе, од 15 чланица Савета безбедности, пет не признају једнострано проглашену независност Косова. То су Русија, Кина, Еквадор, Мозамбик и Бразил као председавајући Савета безбедности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.