Izvor: RTS, 23.Okt.2023, 12:59

Паклене врућине без преседана и на копну и на мору – из Руанде стижу решења за планету

У срцу афричког континента у Руанди почиње Међународна истраживачка конференција о убрзаном темпу климатских промена које запоседају планету. Драматични климатски догађаји ове године изазвали су многа питања о томе да ли је Земља сведок бржег померања климе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у топлије стање и да ли је дошло до суштинске промене у обрасцима циркулације атмосфере и океана.
Скуп који се одржава једном у десет година бавиће се променама у климатском систему Земље које сада утичу на свакодневни живот, а одјекиваће још вековима.

Циљ Конференције, на којој учествује више од 1.400 стручњака, јесте да се осигура да напредак у науци о клими прати брзину климатских промена и помогне одрживију будућност планете.
Одржава се у критично време дуготрајних врућина без преседана и на копну и на мору. Септембарске температуре су биле изнад досадашњих граница.
Обим антарктичког морског леда је рекордно низак, а концентрације гасова стаклене баште који покрећу промену достиже до сада незабележене вредности.
"Хитно су нам потребне трансформативне акције како бисмо осигурали одрживу будућност. Доносиоцима одлука је потребна снажна наука о клими да бисмо разумели, предвидели и планирали утицаје климатских промена. Сада, у ономе што ће сигурно бити најтоплија година у историји, сазивамо ову конференцију како бисмо разговарали о најновијим достигнућима у науци о клими и како осигурати да климатске информације буду доступне свима", каже копредседавајући конференције Детлеф Штамер.
Драматични климатски догађаји ове године изазвали су многа питања о томе да ли је Земља сведок бржег померања климе у топлије стање и да ли је дошло до суштинске промене у обрасцима циркулације атмосфере и океана, као и да ли се приближавамо неким кључним "преломним тачкама“ – брзој и неповратној промени ледених покривача, морског леда, шума, коралних гребена.
Исход разговора ће кулминирати "Кигалијском декларацијом“ која ће бити поднета Конференцији о климатским променама (COP 28) која почиње 30. новембра у Уједињеним Арапским Емиратима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.