Izvor: RTS, 23.Okt.2023, 05:58

Луксембург, шефови дипломатија ЕУ о КиМ

Шефови дипломатија ЕУ на састанку у Луксембугу расправљаће о ситуацији на Косову и Метохији после сукоба у Бањској и најновије посете дипломатских изасланика ЕУ и САД Београду и Приштини, најављено је у седишту Европске уније у Бриселу. Односи Београда и Приштине >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << биће једна од тема самита шефова држава и влада ЕУ у четвртак и петак у Бриселу.
Главна порука дебате шефова дипломатија биће да у садашњој ситуацији европска перспектива за Београд и Приштину није могућа, изјавио је високи званичник ЕУ уочи састанка у Луксембургу.
Најавио је да ће високи представник Борељ и изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак известити министре о разговорима обављеним током викенда у Београду и Приштини. 
Према његовим речима, у понедељак у Луксембургу на столу неће бити конкретан предлог могућих мера против Београда, али, како је рекао, "после насиља на северу Косова све опције су на столу".
Према дипломатским изворима у Бриселу, на ранијем интерном састанку у октобру једанаест земаља чланица је затражило увођења мера према Србији, ако истрага о Бањској докаже умешаност Београда.
Министри спољних послова ће у понедељак у Луксембургу расправљати о ситуацији на Блиском истоку, Нагорно-Карабаху и о рату у Украјини и односима са Кином и земљама Централне Азије.
Ситуација на Косову биће једна од тема самита лидера Европске уније 26. и 27. октобра, на којем би требало да буду усвојени и закључци о дијалогу Београда и Приштине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.