Izvor: RTS, 19.Okt.2023, 16:33

Вархељи писао Брнабићевој: Видим много добрих ствари у предлозима медијских закона

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи упутио је писмо председници Владе Републике Србије Ани Брнабић, у коме похваљује завршетак рада на предлозима медијских закона.
У писму у које је Танјуг имао увид, а које је упућено премијерки Ани >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Брнабић, Оливер Вархељи је навео да је реформа медијског законодавства "кључ напретка у области слободе изражавања".
"Желео бих да Вам честитам на инклузивном процесу широких консултација, који је кулминирао састанком у уторак који сте Ви водили. Препознајем много добрих елемената у оба нацрта закона, поготово оних који се тичу РЕМ-а и Савета за штампу", навео је Вархељи.
У писму је додао и да експерти Европске комисије већ приступају упоредној анализи предлога закона, у складу са европском праксом.
Према његовим речима, Европска комисија ће послати анализу у писаној форми и нада се да ће бити од користи у процесу усвајања ових предлога закона.
Комесар Вархељи подвукао је да охрабрује Владу Србије да "уграби прилику" и заврши до краја овај процес, "како би сви наши напори били позитивно оцењени у годишњем извештају".
Навео је да је, ради заштите медијског плурализма и фер конкуренције, неопходно да постоје заштитни механизми када је реч о медијима који су власништву државних предузећа, наглашавајући да је то веома комплексно питање, те да механизми треба да буду садржани у законодавству.
"Још једном, наглашавам да ценимо резултате које сте постигли и спремни смо да наставимо заједнички рад на реформама у данима који су пред нама", написао је Вархељи.
Два предлога медијских закона – Закона о информисању и медијима и Закона о електронским медијима, наћи ће се у петак 20. октобра пред члановима Владе на редовној седници.
Уколико предлози буду усвојени, они се упућују у скупштинску процедуру.
Процес доношења медијских закона подразумевао је неколико јавних расправа у различитим градовима у Србији, а финализација предлога десила се на састанку коме су присуствовали и премијерка Ана Брнабић, шеф мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату, амбасадор Краљевине Норвешке, представници новинарских и медијских удружења и други.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.