Izvor: RTS, 18.Okt.2023, 15:51

Како је у Сомбору обележен Дан слепих

Удружење слепих и слабовидих из Сомбора обележило је свој дан, премијером позоришне представе. Драмска секција при овом удружењу постоји већ четири године, а до сада су припремили три представе.
Дипломирани агроном Душан Кнежевић слабовид је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од детињства. Захваљујући томе што Удружење слепих у Сомбору има драмску групу, опробао се и као глумац.

"Лепо ми је било дружење са људима док смо то припремали. Они су већ раније припремали две представе, ово је њима трећа година, ја сам се сад придружио", наводи Душан Кнежевић, из Удружења слепих Сомбор.
Представу "Судија меког срца", Удружење је реализовало са ученицима Основне школе "Иво Лола Рибар" из Сомбора.
"Како је то говорио Милован Данојлић за стихове Љубивоја Ршумовића, да су шале од збиља, тако и ми кроз један шаљив начин смо се позабавили једном озбиљном темом, темом предрасуда, да су управо предрасуде опозит оном за шта се ми залажемо, а наш циљ јесте развој инклузије и шире друштвене заједнице са посебним нагласком на сензибилизацију деце основношколског узраста на потребе, али и могућности особа оштећеног вида и особа без вида", објашњава Тања Огризовић, аутор представе.
"Циљ свега овога јесте унапређење квалитета живота слепих људи. У крајњој линији сами су желели да изађу на даске које живот значе, да се ту окушају и самим тим биће и видљивија и имаћемо више уплива у нека друштвена дешавања”, истиче Слободан Славујевић, председник Удружења слепих Сомбор.
Уручене су дипломе и награде најуспешнијима на литералном конкурсу, на тему живота слепих. Удружење у Сомбору постоји још од 1951. године и има 126 чланова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.