Izvor: RTS, 18.Okt.2023, 13:44

Си: Подржавамо суверенитет и територијални интегритет

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је након састанка са председником Србије Александром Вучићем да је Србија "челични пријатељ" Кине, а да су билатерални односи последњих година издржали промене у међународном пејзажу и да су пример како треба да изгледају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пријатељски односи Кине са европским земљама.
Председник Си је нагласио да Кина чврсто подржава Србију у очувању националног суверенитета и територијалног интегритета и да је спремна да настави да јача стратешку синергију са Србијом како би традиционално пријатељство две земље преточило у више плодова практичне сарадње, објавила је агенција Синхуа.

"Билатерална сарадња у областима као што су инфраструктура и производни капацитети дала је плодне резултате, а дубина, ширина, квалитет и ефикасност практичне сарадње континуирано се побољшавају", рекао је Си, након састанка са Вучићем који борави у пекингу на трећем Форуму за међународну сарадњу Појас и пут.
Према његовим речима две стране, суочене са дубоким променама у свету које, како каже, нису биле виђене у једном веку, требало би да посматрају билатералне односе из стратешке и дугорочне перспективе и да чврсто подрже међусобне суштинске интересе и развојне путеве.
Кинески председник говорио је данас и на отварању Трећег  форума "Појас и пут" и обећао већу приступачност кинеском тржишту за међународне компаније и нове инвестиције која прелазе сто милијарди долара за друге економије у развоју, као и две развојне банке, Кинеску развојну банку и Извозно-увозну банку Кине, са финансијским оквиром од 47,9 милијарди долара, као и додатних 11 милијарди долара које ће бити уложено у пројекте Иницијативе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.