Izvor: RTS, 18.Okt.2023, 10:52

Подигнута оптужница за масовно убиство код Младеновца, Тужилаштво тражи максималну казну

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужницу против Уроша Б., осумњиченог за масовно убиство у Дубони и Малом Орашју. Оптужницом су обухваћени и његов отац, ујак и брат од ујака из Крагујевца. Тужилаштво предлаже максималну казну од по 20 година затвора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за Уроша Б. и његовог оца Радоша Б.
Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужницу против Уроша Б. који је, како се сумња, 4. маја у селима Мало Орашје код Смедерева и Дубона код Младеновца, пуцајући из аутоматске пушке и пиштоља убио девет особа, од којих двоје било малолетно, а покушао да лиши живота још 20 људи, од којих је 12 ранио.

Оптужницом су обухваћени и његов отац Радиша Б., као и рођаци Горан и Борис Г. из Крагујевца.
Урошу Б. се ставља на терет да је извршио кривично дело тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и неовлашћено коришћење туђег возила.
"На основу прикупљених доказа у истрази, постоји оправдана сумња да је Урош Б. 4. маја 2023. године, око 22.20, управљајући путничким возилом марке ‘мерцедес’, у ком је понео аутоматску пушку произвођача Застава, модел М-70 АБ2, са механички уклоњеним фабричким бројем, пиштољ марке ‘Tокарев’ ТТ-33, неколико оквира муниције за аутоматску пушку и пиштољ, једну ручну бомбу М-52, једну ручну бомбу М-75 и једну кумулативну ручну бомбу М-79, дошао код Споменика палим борцима у селу Мало Орашје", пише у саопштењу.
Како се наводи, ту је уочио групу млађих лица који су се дружили и слушали музику, након чега је без икаквог повода, са намером да их лиши живота, изашао из возила и рафалном паљбом из наведене аутоматске пушке испалио више десетина пројектила у правцу оштећених лица, након чега је, када је испразнио оквир са муницијом, исти заменио и наставио да пуца у оштећене, од којих је неке већ погодио и који су се налазили на земљи, којом приликом је на лицу места лишио живота М. М., док су од задобијених повреда у здравственим установама преминули Н. С., Л. М., П.М. и малолетни Н. М. и А. М., сви из Малог Орашја.
Том приликом окривљени Урош Б. је ранио још четири особе, док је на још четири особе пуцао, али их је промашио.
Након тога, како је утврдила истрага, Урош Б. се возилом којим је дошао до тог места, одвезао у Дубону, село удаљено неколико километра, где је уочио више особа које су радиле на огради дворишта и, са намером да их убије, изашао је из возила и из пиштоља марке "Tокарев" испалио више метака у њих, као и у још једног оштећеног који се налазио у непосредној близини. Том приликом их је погодио и нанео им тешке телесне повреде.
"Окривљени Урош Б. се након тога, поново одвезао наведеним возилом недалеко одатле, до ОШ ‘Момчило Живојиновић’, где је зауставио возило, ушао у двориште школе и том приликом, са намером да их лиши живота, из наведене аутоматске пушке почео да пуца у правцу више лица која су се ту међусобно дружили, при чему је у оштећена лица, која је погодио, а који су се налазили на земљи, поново из непосредне близине пуцао, лишивши живота на лицу места М. Л. и К. Л., који су брат и сестра, док је Д. Т. услед задобијених рана убрзо преминуо", наводи се у саопштењу.
Окривљени Урош Б. је том приликом ранио још четири особе и нанео им тешке телесне повреде опасне по живот, испалио је и више пројектила у још четири особе, али их је промашио.
Отмица таксисте Даље, како је то утврђено у истрази, бежећи са лица места, у селу Шепшин уочио је паркирано путничко возило, са кључем за стартовање у контакт-брави и њиме се одвезао у близину наплатне рампе у Малом Пожаревцу.
"Ту је оставио возило, а понео са собом две ручне бомбе, да би затим, неопажено пришао до такси возила, које је чекало на наплатној рампи, где је, уз претњу активирања ручних бомби, принудио оштећеног возача да настави кретање возилом како би избегао полицијске службенике, док је у возилу била путница, одакле су наставили кретање према месту у општини Уб, где је оштећена путница изашла из возила, којој је запретио да не сме ништа да пријави, а потом је наредио возачу такси возила да га одвезе до села Вињиште, на територији града Крагујевца, где је касније пронађен и лишен слободе од стране полицијских службеника, у преподневним часовима", истиче се у саопштењу.
Истрагом је утврђено и да је Урош Б., у кући у којој је живео, неовлашћено држао већу количину оружја, делова за оружје и муницију.
Његовом оцу Радиши Б. се ставља на терет да је извршио кривично дело Недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја и тешко дело против опште сигурности.
Истрагом је утврђено да је окривљени Радиша Б. у кући у којој је живео неовлашћено држао већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних материја – један пиштољ, један револвер, 241 метак различитог калибра, 854,38 грама црног барута, као и различите делове за оружје.
Поред тога, Радиши Б. се ставља на терет да је неовлашћено набавио већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних средстава:
"Између осталог, и аутоматску пушку са механички уклоњеним фабричким бројем произвођача ‘Застава’, модел М-70 АБ2, пиштољ марке ‘Токарев’ ТТ-33, као и муницију за наведено ватрено оружје, једну ручну бомбу М-52, једну ручну бомбу М-75 и једну кумулативну ручну бомбу М-79, а потом је исту након куповине куће која се налази у Шепшину", истиче се у саопштењу.
Додаје се да је "тамо пренео и држао необезбеђене на тавану куће, омогућивши тако свом сину окривљеном Урошу Б., коме је наведену кућу дао на коришћење, да дође у посед овог наоружања и да га користи, вежбајући пуцање из означене аутоматске пушке и пиштоља у подруму куће у џак песка, а коју аутоматску пушку, пиштољ и муницију је потом користио дана 4. маја 2023. године приликом лишавања живота 9 особа", наводи Тужилаштво.
Горан и Борис Г. из Крагујевца, оптужени су због постојања оправдане сумње да су извршили кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја, јер су у кући и помоћној просторији неовлашћено држали већу  количину оружја, муниције и експлозивних средстава.
Тужилаштво тражи максималну казну за Уроша Б. Оптужница је достављена Вишем суду у Смедереву на одлуку о потврђивању, са предлогом да се свим оптуженим лицима продужи притвор.
Окривљени Урош Б. у време извршења кривичног дела није имао навршену 21 годину, због чега, сходно одредбама чл. 44 а став. 2 Кривичног законика, њему није могуће изрећи казну доживотног затвора већ, као максималну, казну затвора од 20 година, што је тужилаштво и предложило у оптужници.
Тужилаштво је предложило да се и његовом оцу, окривљеном Радиши Б., изрекне казна од 20 година затвора, као јединствена максимална казна за оба кривична дела која му се стављају на терет. 
За оптужене Горана и Бориса Г. тужилаштво је ставило предлог да буду осуђени на казне од по 6 година затвора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.