Izvor: RTS, 17.Okt.2023, 12:02

Нападач који је у Бриселу убио две особе је мртав

Полиција је пуцала на једну особу у кафићу у предграђу Брисела. Потврђено да је реч о 45-годишњем Тунишанину који је синоћ у центру Брисела убио две особе, а једну ранио. Обе жртве су биле шведски навијачи, који су у Бриселу били на фудбалској утакмици у оквиру квалификација >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за Европско првенство 2024. против Белгије. Нападач полицији био познат по трговини људима, илегалном боравку и угрожавању безбедности државе. На снази највиши степен опасности од терористичке претње.
За нападачем се трагало све до осам сати ујутру, када су беглијски медији јавили да је полиција пуцала на једну особу у кафићу у предграђу Шарбеку, за коју се сумња да је синоћ у центру Брисела убила две особе, а једну ранила.
Белгијско тужилаштво истражује видео-снимак објављен на друштвеним мрежама у којем осумњичени преузима одговорност за напад и каже да је присталица Исламске државе.
На снимку осумњичени, између осталог, каже да је пуцао на три особе шведске националности.
“У тој изјави он је казао да је убијени Швеђанин био мотив за напад. У овом тренутку немамо доказа о могућој вези овог убиства са израелско-палестинским ратом. На основу чињеница и његове тврдње, хитно су уведене безбедносне мере како би се заштитили шведски навијачи. Тренутно је на снази трећи степен претње на нивоу целе земље, осим за Брисел где је ниво четири“, рекао је портпарол државног тужиоца Ерик ван Дајс.
Грађанима је саветовао да остану код куће док претња не буде отклоњена.
Поред две особе које су убијене, трећа особа је возач таксија, који је са тешким повредама хоспитализован, али се налази ван животне опасности.
Нешто пре поноћи почела је евакуација око 35.000 навијача, који су остали заробљени на стадиону “Краљ Бодуен“ у Бриселу, након што је прекинута утакмица између Белгије и Шведске у оквиру квалификација за Европско првенство.
Последњи навијачи напустили су стадион око четири ујутру, под полицијском пратњом. Репрезентација је одлетела назад за Шведску, саопштено је из шведског фудбалског савеза.
На границама Белгије појачане су полицијске контроле, а ниво узбуне у Бриселу је подигнут на четири, што је максимум и значи да је у питању озбиљна и непосредна претња.
Ниво узбуне није био тако висок још од терористичког напада на метро страници и на аеродрому у Бриселу 2016. године у којем су страдале 32 особе.

Краљевска породица Белгије саопштила је да је шокирана пуцњавом у Бриселу и да подржава снаге безбедности које, како се наводи, чине све да уђу у траг осумњиченом.
Шведски министар правде Гунар Стромер рекао је да је шведска влада примила "страшне вести из Брисела" и да је у директном контакту са белгијским властима.
Званичници Европске уније поручили су да је срце Европе погођено насиљем и да су јединствени у борби против терора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.