Izvor: RTS, 16.Okt.2023, 23:38

Два шведска навијача убијена пре утакмице у Бриселу, нападач у бекству – меч Белгија-Шведска прекинут

Две особе су убијене, а једна повређена у пуцњави која се вечерас догодила у центру Брисела. Према писању медија, обе жртве су носиле шведске фудбалске дресове, уочи утакмице ове земље у квалификацијама за Европско првенство 2024. против Белгије. Подигнут ниво опасности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од терористичке претње. Грађанима Брисела саветовано да не излазе из својих домова. У току евакуација навијача са стадиона "Краљ Бодуен". Нападач у бекству.
Како наводи Het Laatste, лист на холандском језику са седиштем у Антверпену, пуцњава се догодила северно од центра града, на око пет километара од стадиона на ком фудбалска репрезентација Шведске вечерас игра против Белгије у оквиру квалификација за Европско првенство 2024. године.
Портпаролка полиције потврдила је да су две особе убијене у пуцњави у близини центра белгијске престонице, али је одбила да каже више детаља.
"Обе жртве су шведски држављани", рекла је она.
На снимку, за који се наводи да је инцидент, види се наоруђани мушкарац на скутеру, у флуоресцентној наранџастој јакни и белом шлему, који стаје на раскрсници, испаљује три хица, а затим јури човека који улази у зграду, сустиже га и пуца у њега.
Један белгијски лист наводи да је сведок рекао да је стрелац викао "Алаху акбар" пре него што је пуцао.
Према писању локалних медија, белгијске безбедносне службе поседују видео-снимак на којем је осумњичени изјавио да је члан Исламске државе, међутим аутентичност снимка још увек није потврђена. 
Председница Европског парламента Роберта Метсола осудила је вечерашњи напад у Бриселу.
"Терор и екстремизам не могу да се инфилтрирају у наша друштва. Људи се морају осећати безбедно. Мржња неће победити. Моје мисли су са рођацима жртава. Повређенима желим брз опоравак", поручила је Метсола на Твитеру.
Још увек нико од осумњичених није ухапшен, а полиција је оградила лице места.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.