Izvor: RTS, 16.Okt.2023, 16:08

У Малом Црнићу почео фестивал сеоских и варошких позоришта

У Малом Црнићу почео је 52. Федрас, Фестивал драмских аматера села Србије. После више од пола века постојања, ова манифестација променила је донекле форму, па осим сеоских, сада на њој наступају и варошка и градска аматерска позоришта.
На сцену 52. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ФЕДРАСА први су изашли глумци из Јаше Томића и Сечња, са представом “Поп Ћира и поп Спира”. Ова Сремчева комедија често је играна на сцени у Малом Црнићу, али су јој надахнути Војвођани дали праву аутентичност. А Мало Црниће показало је да је за пола века изградило позоришну публику која зна да препозна квалитет.
“Ми се прилагођавамо времену, окрећемо младима и то даје резултате, сваке године нам је Федрас све посећенији, тако да мислим да смо на правом путу да Федрасу одржимо још једно полувековно бројање”, каже Никола Томић, директор Центра за културу Мало Црниће.
Првобитно замишљен као фестивал сеоских аматерских позоришта, ФЕДРАС је упорно ту форму чувао скоро пола века. Међутим, са пражњењем села, угасиле су се и позоришне сцене, па је Федрас морао да отвори врата и варошким и градским позориштима.
“Долазили су и одлазили глумци, али је фестивал трајао, и сваком годином постајао све мудрији, богатији у свом садржају, престижнији, баш онако како то иде и са годинама. Остало је записано да сунце над Стигом никад не залази”, истиче Малиша Антонијевић, председник општине Мало Црниће.
Званичан почетак фестивала означен је подизањем заставе ФЕДРАСА и наступом овдашњих глумаца и певачких група. Свечано га је отворио Небојша Дугалић.
“Желим само да вам пожелим да што дуже трајете и да имате свест о важности чувања ове традиције, јер управо овакве ствари представљају једно најбоље неговање расадника свих оних који ће одавде можда наставити неке своје велике путеве”, наглашава Небојша Дугалић, драмски уметник.
52. ФЕДРАС траје до 22. октобра, а публика ће у званичној конкуренцији моћи да види 11 представа аматерских позоришта из Србије по избору селектора Александра Дунића.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.