Izvor: RTS, 16.Okt.2023, 13:40

Вучић: Сутра споразум о слободној трговини са Кином, ступа на снагу до маја или јуна

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Пекингу да ће сутра, у присуству председника Си Ђинпинга, бити потписан споразум о слободној трговини са Кином, који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција односно прозвода и 8.930 са кинеске стране. Каже да ће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тај споразум ступити на снагу до маја или јуна.
Председник Александар Вучић, који у Кини предводи српску делегацију која ће учествовати на трећем Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут", каже да Србија мора да "јури" такозване преференцијалне аранжмане за производе у пољопривреди и индустрији.

"Морамо да освајамо нова велика тржишта, да не дође у питање вишак малине и јабука, вина и ракије", рекао је председник Вучић.
Напоменуо је да ће процедура око споразума о слободној трговини са Кином бити завршена до краја марта. "Потребно је да прође размена нота са кинеском страном у року од 90 дана, а до маја или јуна да ступи на снагу", истакао је Вучић и додао да више неће бити никакве царине.
Како је рекао, то би значило да више не бисмо имали никакве царине, које су данас веома високе, на српску јабуку, шљиву, брескву, сојино уље, јер је то један од најпродаванијих производа.
Вучић је истакао да неће бити царине ни на смрзнуту малину, која бележи раст од 350 одсто у односу на претходну годину, као ни на пиво, воду, киселу воду и готово све фарамацеутске и индустријске производе.
"Вино ће бити без царина у потпуности за пет година, пошто ће се царина постепено смањивати по 20 одсто у наредних пет година, док данас морају да се урачунају и чине 30 одсто укупне цене. То ће бити нула одсто после пет година и наши винари ће имати много бољу цену на том тржишту", истакао је Вучић.
Нагласио је да ће то много значити за винарије широм Србије. Када је реч о ракији, у периоду од 10 година биће укинута царина, пошто ће сваке године бити нижа за по 10 одсто.
"Веома важан споразум који је припреман шест месеци" Вучић каже да је споразум велика ствар која ће помоћи да Србија увози сировине по знатно нижим царинама и за челичане и руднике.
"Када кажу шта ћемо да увеземо за наше потрошаче, па не може ни ЕУ да се такмичи са Кином, а не ми. Ти производи које иначе увозимо из Кине имаће неупоредиво нижу цену", навео је Вучић.
Споразум о слободној трогивини, како каже Вучић, показује колико се власт трудила да поправи позицију пољопривредних произвођача и индустрије.
Вучић је нагласио да је то веома важан споразум који је припреман шест месеци и да је на њему радило и преговарало шест радних група. 
Председник је похвалио Министарство трговине и рекао да преговори нису били лаки.
Најавио је да ће састанци кренути ујутру и да ће имати билатерални сусрет са Си Ђинпингом, као и вишесатни састанак са Ван Ху Нингом, који је на челу Националног савета, политичког тела које саветује кинеско руководство.
"То је најзначајнији политички мислилац савремене Кине", рекао је председник Србије и нагласио да је изузетна част и привилегија што ће имати билатерални састанак са Сијем.
"Инвестиције, прогрес и просперитет у великој мери селе се у Азију" Председник Вучић је рекао и да је напредак Србије у последњих десет година делимично везан за иницијативу "Појас и пут" и да Србија схвата да се економске активности, инвестиције, прогрес и просперит у будућности у великој мери селе у Азију.
Одговарајући на питање новинара колико је та иницијатива допринела развоју Србије, Вучић је рекао да у Србији не примећујемо како се развијају ствари у том делу света који, како је рекао, третирамо на погрешан начин.
"Не разумемо да се новац и инвестиције у великој мери селе на азијски континент. И даље је Европа најбоље место за живот, али економске активности, инвестиције, прогрес и просперит у будућности се у великој мери селе у Азију. Морамо да разумемо ситуацију у свету да не бисмо пропали, као што смо пропали падом Берлинског зида, јер нисмо разумели шта се дешава у нашем комшилуку", рекао је Вучић.
Оценио је да је сада и велика борба око Африке, где, како каже, има четири или пет великих играча.
"Кина и САД као главни, а ту је због традиције и француски утицај и утицај још неких европских земаља, као и руски и турски утицај. То је пет сила које се боре за политички, привредни и сваки други утицај у Африци, јер свет се полако шири. Некада је БДП Европе био 20 одсто светског БДП-а, па 17, па ће бити 10, па седам… Тачно видите како се ствари померају ка Азији. То је од огромног значаја за нас", истакао је Вучић.
"Увек ћу подржати сваку одлуку Срба са КиМ" Председник Вучић је рекао и да је важно да Београд и Приштина разговарају и воде дијалог, иако је јасно да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели дијалог.
"Важно је да се разговара, да водимо дијалог, иако знамо да од тога нема ништа, јер Курти никада није желео дијалог. Ми желимо дијалог, ми желимо формирање Заједнице српских општина, спровођење онога о чему смо се договорили, поготово Бриселског споразума, који је потписан пре готово 11 година. Плашим се да немамо саговорнике за то, али и најгори разговор бољи је од тога да разговора нема", изјавио је Вучић.
На питање новинара да прокоментарише наводе појединих медија да "малтретира" Србе на КиМ, Вучић је рекао да је најпре био за то да се учествује на изборима на северу, а да Срби са КиМ нису били за то.
"А онда сам рекао да подржавам сваку њихову одлуку. Увек ћу подржати сваку одлуку Срба са КиМ, чак и када није ни у њиховом, ни у нашем свеукупном интересу. Морате да будете уз те људе и када је лако и када је тешко", рекао је Вучић.
Говорећи о Србима са КиМ, Вучић је нагласио да никада никога не приморава, нити то може да учини.
"Нити сам ја власник њихових живота, нити њихове будућности. Ја сам им рекао да су промењене околности, па да би било добро да размисле и да их ја молим за то", навео је Вучић.
Тврди да су се многи политичари у Србији, после догађаја у Бањској, окренули и напали сопствени народ.
"Само су им Срби били криви. Ја то нисам радио, иако ми је било најтеже. Ноћима нисам спавао због притисака и претњи. Морате да будете јаки и тврди кад је вашем народу тешко и да будете уз њега, а не само када је лако. Када је велико весеље и када је све добро свима, тада имате њих 500 који долазе на журке и рођендане. Када је тешко и када имате демонстрације испред своје куће, нема њих двоје-троје да се скупе", приметио је Вучић.
Делегација Србије са Вучићем на челу на трећем Форуму "Појас и пут" Александар Вучић у Пекингу предводи српску делегацију која ће учествовати на трећем Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут".
Током боравка у Кини, Вучић ће се састати са Си Ђинпингом. Том приликом, два председника присуствоваће потписивању више билатералних споразума између Србије и Кине, међу којима и споразум о свеобухватној сарадњи и слободној трговини.
На маргинама Форума "Појас и пут", председник Вучић имаће и низ билатералних сусрета са највишим званичницима земаља учесника.
На Форуму се очекује учешће званичника из 130 земаља, међу којима и председникâ Русије, Египта, Уједињених Арапских Емирата и Мађарске, као и представникâ Француске, Грчке и 30 међународних организација.
Форум се одржава у светлу десетогодишњице Иницијативе "Појас и пут", а теме су повезивање, зелени развој и дигитална економија, а биће одржани и тематски семинари о несметаној трговини и другим видовима сарадње.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.