Izvor: RTS, 16.Okt.2023, 13:48

Додик након рочишта: Не разумем оптужницу, немам поверења у Суд БиХ

Завршено је рочиште у Суду БиХ на којем је председник Републике Српске Милорад Додик требало да се изјасни о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита. Додик је након рочишта изјавио да се није изјаснио по оптужници, као и да је не разуме. Поручио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је и да нема поверења у Суд БиХ.
Председник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника РС Милош Лукић нису се данас у Суду БиХ изјаснили о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита, преноси РТРС.
Истакли су да не разумеју оптужницу и да немају поверења у Суд БиХ.
"Овај суд је неуставан и нелегалан. Српска нема разлога да учествује у кршењу Устава БиХ. Овај процес ће показати има ли устава или нема", рекао је Додик.
Додик је нагласио да је "странац овде наметнуо одређене акте и као нигде у свету рекао да ако се он не поштује, да свако може да иде у затвор".
"Први сам по том основу овдје доведен. Нисам разумио на чему је заснована оптужница. Ово је политички процес којим се жели обрачунати са Републиком Српском и са мном као предсједником", поручио је Додик.
Додик је истакао да је указ о проглашењу закона који је он потписао прошао процедуру Народне скупштине Српске и да ни бошњачки клуб у Вијећу народа није потегао витални интерес по том питању.
Додик је раније изјавио да иде на рочиште у Сарајево да брани Републику Српску, јер нема право да се повуче, истичући да је то прилика да се Српска ослободи Сарајева и БиХ, преноси РТРС.
Председник РС каже да је позван у антиуставни суд на основу антиуставног тужилаштва које је поднело неразумљиву оптужницу, а која инкриминише дело које не постоји.
Истакао је да ће Република Српска веома јасно и одлучно одговорити на ову фарсу.
Бубић: Више је аргумената због којих је оптужница против Додика неразумљива Горан Бубић, адвокат председника Републике Српске Милорада Додика, изјавио је да је више аргумената због којих је оптужница против његовог брањеника неразумљива, али да судија није дала простор да се они изнесу.
"Пре свега, Тужилаштво као један од кључних доказа истиче Анекс 10 Дејтонског споразума, а занемарује основни текст споразума и остале анексе међу којима је и Устав БиХ као посебан Анекс. Јер да је Анекс 10 протумачен на начин да се повеже са основним споразумом, онда бисмо ми једноставно утврдили да је према Члану 1 основног споразума предвиђено да стране међусобно комуницирају и поступају по принципима из Повеље УН. А Повеља УН регулише суверене државе. БиХ је чланица УН тако да по том основу тумачећи Анекс 10 у вези са одредбама основног споразума није било никаквих услова да страни држављани доносе законе у БиХ", навео је Бубић.
Дакле, истиче Бубић, институционално као високи представник који је само медијатор према Анексу 10 и његово тумачење је релевантно само за питања регулисана Анексом 10, а не за читав Дејтонски споразум.
Бубић је оценио да је "истрага овде смлаћена".
"Практично је није ни било јер је основни задатак у истрази, односно резултат истраге, да се провере тврдње оптужених приликом испитивања у истрази. Да су проверене тврдње у погледу легитимитета Кристијана Шмита, а он није постављен на предлог уговорних страна, нити је потврђен Резолуцијом Савета безбедности УН, онда је било лако утврдити да он није могао да мења Кривични закон БиХ", навео је Бучић.
Нажалост, указао је, преко тог се прешло, да би онда судија решавајући приговоре истом методологијом тврдила како приговори одбране нису за ту фазу поступка већ да ће се то расправити у суђењу. 
"Слично се догодило и данас са образложењем да је то строго формално рочиште", навео је Бубић у изјави за РТРС.
Суд БиХ је 11. септембра потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика и в. д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.