Izvor: RTS, 15.Okt.2023, 07:37

Сирене за узбуну у Галилеји, Израел наставља ударе на мете Хамаса и приреме за копнени напад на Газу

Девети дан сукоба израелске војске и Хамаса. ИДФ истиче да су при крају припреме за "значајну копнену операцију" у Појасу Газе. Током ноћи погођено је више од 100 циљева, укључујући Хамасове командне центре, војне објекте, пунктове за извиђање и лансирање ракета. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Авион са медицинском помоћи СЗО за Појас Газе слетео у Египат. Од почетка сукоба погинуло 2.329 Палестинаца око 1.300 Израелаца.
За више од милион Палестинаца у Појасу Газе истекао је рок да напусте север те енклаве. Израелска војска дала је руте за евакуацију и саопштила  да је при крају припрема за "значајну копнену операцију" .
Хамас је позвао Палестинце да се оглуше о наредбу за евакуацију. Исмаил Ханије, лидер Хамаса поручио је да Палестинци неће отићи из Газе. Ипак, хиљаде Палестинаца напустило је домове.
Израел је гађао неколико локација Хамаса, а истовремено, Хамасове ракете погодиле су јужни Израел.
Премијер Изрела Бенјамин Нетанјаху обишао је трупе и рекао да "почиње следећа фаза рата против терориста Хамаса". Обишао је и кибуце Бери и Кфар Аза, на граници са Појасом Газе који су најтеже погођени у нападу Хамаса.
Оружани инициденти и на израелско-сиријској гранци. На север Израела испаљене ракете из Сирије, након чега је ИДФ покренуо артиљеријске нападе на циљеве у тој земљи.
Уједињене нације и Европска унија су упозориле да је немогуће да се милион Палестинаца у Гази евакуише без тешких хуманитарних последица.
Сједињене Америчке Државе траже од Израела да одложи копнену операцију у Појасу Газе и избегне цивилне жртве, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен у Саудијској Арабији.
По договору Америке, Египта и Израела за странце који живе у Гази - дозвољен је улаз у Египат преко граничног прелаза Рафа.
Хуманитарна помоћ Турске, СЗО стигла је у Египат, и чека се њено упућивање у Појас Газе.
Пети пут од почетка сукоба Нетанјаху је разговарао са председником САД Џоом Бајденом  коме је израелски премијер захвалио на подршци Вашингтона.
Са друге стране, председник Палестинске управе Махмуд Абас у разговору са Бајденом истакао је "неопходност заустављања свих напада као и отварање хуманитарног коридора" за воду, струју, енергенте и медицинске потрепштине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.