Izvor: RTS, 13.Okt.2023, 07:30

Јапан, почиње судски процес против атентатора на премијера Абеа

Пред окружним судом у Нари данас почиње процес против атентатора који је убио дугогодишњег премијера Јапана Шинза Абеа.
У јапанском граду Нари данас припремним рочиштем почиње судски процес против Тецује Јамагамија, атентатора који је убио бившег >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јапанског премијера Шинза Абеа.

Суђење четрдесеттрогодишњем Јамагамију, којег оптужница терети да је 8. јула прошле године ручно направљеном двоцевком усмртио шездесетседмогодишњег Абеа, биће затворено за јавност и медије.
Процес је требало да почне у јуну ове године, али је одложен како би се појачале безбедносне мере, пошто је на адресу Окружног суда у Нари била стигла сумњива кутија коју је морала да прегледа екипа полиције за уклањање експлозивних направа.
Шинзо Абе, вероватно најважнија фигура јапанске послератне политике, личност која је највише времена у историји те земље провела на највишој државној функцији, усмрћен је на улици у граду Нара током предизборног говора који је држао како би пружио подршку партијском колеги, локалном кандидату за посланика парламента.
Абе је био на челу државе у два наврата, укупно девет година. Са функције премијера повукао се 2020. године, али је као вођа убедљиво највеће фракције владајуће Либерално-демократске партије до смрти остао најутицајнији политичар у земљи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.