Izvor: RTS, 12.Okt.2023, 06:02

Цурење на гасоводу између Финске и Естоније – Хелсинки указује на саботажу, Талин позива на уздржаност

Балтичко море поново је узбуркао нови инцидент на гасоводу, који овога пута повезује Финску и Естонију. Хелсинки је потврдио да је оштећење гасовода и телекомуникационог кабла који повезује две чланице Европске уније резултат спољне активности. И док неке сумње >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << већ упућују на руску саботажу, за Москву је тај инцидент алармантна вест.
Гасовод "Балтик конектор" отворен је од 2019. дужине 77 километара спаја Финску и Естонију. Доток гаса је обустављен у недељу ујутру како би се спречило цурење, на шта је указао нагли пад притиска у обе земље. Паралелно се воде две истраге – и у Финској и Естонији. Хелсинки већ указује на могућу саботажу, док Талин још не наводи узрок оштећења.

"Наше власти су откриле два оштећења, једно на гасоводу и једно на кабловској линији. Не можемо у овој фази да кажемо ко стоји иза овога, али видимо да је реч о некој врсти спољне акције", каже фински министар одбране Анти Хекенен.
Са друге стране, министар одбране Естоније Хано Певкур каже да та земља не спекулише о разлозима хаварије.
"Пустите истражитеље да ураде посао. Али наравно, то је веома озбиљан инцидент и настављамо веома блиску сарадњу са нашим финским пријатељима и трудимо се да што пре добијемо прве резултате", наводи Певкур.
Индиректно прве оптужбе стручњака већ усмеравају да иза тог чина може да стоји и Русија.
"Даља истрага треба да утврди да ли је то урадио државни актер. Иако немамо доказе који би сугерисали знамо да Русија, има флоту која је способна да изведе такву диверзантску операцију, каже истраживач на финском Институту за међународне послове Хенри Ванханен.
Москва узнемирена У првим реакцијама, Москва инцидент на гасоводу оцењује као узнемирујућу и алармантну вест. Руски председник се уз најаву нове гасне стратегије земље осврће на пре годину дана и саботажу на Северном току.
''Нико није заинтересован за истрагу експлозија на гасоводима ‘Северни ток’, а све указује на то да је реч о терористичком акту организованом на нивоу појединих држава. Русија ће објединити своје гасне транспортне системе на истоку и западу. Прво ће бити повезани гасоводи ‘Снага Сибира’ и ‘Сахалин–Владивосток’. Европске земље су се одрекле нашег гаса и цене су код њих скочиле до неба, наводи Владимир Путин.
НАТО и Брисел обећали су помоћ Талину и Хелсинкију у истрази и да појачају заштиту критичне инфраструктуре у Балтичком мору. После инцидента, Естонија се пребацила на снабдевање из летонског складишта.
А Финска, која је тим гасоводом покривала пет одсто енергетских потреба, доток је преусмерила на свој терминал течног гаса. Иако тврде да снабдевање није угрожено, треба имати у виду да је грејна сезона већ почела. А већ реагују и берзе – цена гаса расте.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.