Izvor: RTS, 11.Okt.2023, 17:10

Ухапшено пет особа због сумње да су терали децу на просјачење, девојку држали у ропству

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП-СБПОК, по налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал, у координацији са Европолом, ухапсили су пет особа, док ће против једне која је у притвору бити поднета кривична пријава, због постојања основа сумње да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су извршиле кривично дело трговина људима.
Ухапшени су Н. Т. (1981), З. М. (1962), Ј. М. (1981), Н. М. (1997) и М. А. (1975), сви из Лознице, наводи се у саопштењу МУП-а.

Сумња се да су припадници ове међународне организоване криминалне групе од августа 2020. до октобра 2023. године, на територији Србијe, Немачке и Француске експлоатисали кроз просјачење већи број деце узраста од 5 до 11 година и једну тридесетседмогодишњу држављанку Украјине, док су осамнаестогодишњу жртву овог кривичног дела држали у положају сличном ропству, наводи се у саопштењу МУП-а.
Осумњичени су експлоатацијом жртава трговине људима прибавили противправну имовинску корист у износу од неколико десетина хиљада евра, a новац су користили за сопствене потребе и луксузан живот.

Претресањем њихових станова пронађено је више мобилних телефона и СИМ картица, новац, документација о међународним новчаним трансакцијама, као и УСБ меморије.

Током акције хапшења на више локација затечено је шесторо деце од 6 до 11 година која су збринута у сарадњи Канцеларије за координацију активности у борби против трговине људима, Центра за заштиту жртава трговине људима и Центра за социјални рад у Лозници, у складу са њиховим надлежностима и начелом најбољег интереса детета.
Осумњичени су, уз кривичну пријаву, спроведени надлежном тужилаштву.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.