Izvor: RTS, 11.Okt.2023, 17:08

Британија, утростручио се број антисемитских инцидената од почетка рата у Израелу

Број антисемитских инцидената утростручио се у Британији откако је Хамас упаo у Израел у суботу. Влада Ришија Сунака тврди да ће учинити све да заштити британске Јевреје.
Северни Лондон један је од центара јеврејске заједнице у Великој Британији. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Од суботе, откако су припадници Хамаса упали у Израел, у ту заједницу уселили су се зебња и несигурност.

"Једна госпођа водила је дете у школу и док га је остављала на капији, прошао је аутомобил из кога су викали: 'Алах је велики'“, прича у једном од кафеа, чији су власници Јевреји, видно узнемирен старији господин.
Разбијена стакла на јеврејском ресторану и графит "Ослободите Палестину“ на оближњем мосту и поред одлуке Метрополитен полиције да појача патроле у Лондону.
Рабин Дов Кован, председник јеврејске образовне размене у Британији, каже да га је звао пријатељ из Барселоне и рекао му да не излази на улице Лондона и да буде опрезан.
"И заиста, треба да будемо на опрезу“, поручује рабин Дов Кован.
"Не осећамо се безбедно. Не мислимо да нас полиција узима за озбиљно. Мислимо да нам се подсмевају“, каже Мајкл док чека вести о киднапованом сину у Израелу.
"Имам лет, али не знам да ли ће узлетети. Сви су тамо. Ми само штитимо наш дом“. Овај младић није једини који креће у Израел да се бори.
Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли објашњава да је природа израелског држављанства таква да постоји значајан број грађана који су држављани и Британије и Израела. Многи од њих су трајно настањени у Израелу и служе у снагама одбране.
"Није могуће одредити њихов број и не намеравам да нагађам“, истиче шеф британске дипломатије.
Јеврејска заједница најоштрије осуђује Би-Би-Си због одбијања да припаднике Хамаса назива терористима. Од владе тражи преиспитивање смерница јавног сервиса.
Паралелни протести Јевреја и Палестинаца Демонстрације Јевреја испред улице Даунинг, али и паралелни протести Палестинаца.
"Дошао сам овде да подигнем свој глас да се заустави рат. Ми желимо мир и заједнички живот. Не желимо да се убијамо. Доста је“, истиче један од палестинских демонстраната.
Исмаил Пател из организације "Пријатељи Ал Аксе" наглашава да "ако постоји антисемитизам, он мора бити заустављен“.
"Починиоци злочина морају да буду ухапшени. Међутим, није антисемитизам борити се за палестинско питање. То је питање правде, међународног права и окончања окупације“, сматра он.
"Престаните да убијате невине Израелце и Јевреје!“, викао је на окупљене Палестинце видно узнемирени лондонски Јеврејин.
Уследила је жестока свађа између њега и старије Палестинке.
Сунак: Нећемо толерисати мржњу и антисемитизам За то време британски премијер Риши Сунак обратио се верницима у једној од највећих лондонских синагога.
"Нећемо толерисати мржњу и антисемитизам. Обећавам вам да нећу презати ни од чега да бисте ви били безбедни“, рекао је британски премијер испраћен громогласним аплаузом.
Питање је колико мере које предузима влада Ришија Сунака могу да разувере просечног припадника јеврејске заједнице у Великој Британији, јер мало ко од припадника те заједнице није искусио неки губитак од прошле суботе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.