Izvor: RTS, 11.Okt.2023, 08:21

МУП приказао нови хангар за хеликоптере, али и нови хеликоптер

Хеликоптерска јединица МУП-а Србије приказала је у свом новом хангару други "камов 32" који је недавно стигао у Србију. Реч је о противпожарном хеликоптеру руске производње. Српска полиција га у својој ескадрили има од прошле године.
Приликом обиласка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << новог хангара за смештај хеликоптера и посете министра полиције Братислава Гашића Хеликоптерској јединици МУП-а, приказан је и други хеликоптер "камов 32".
Реч је о хеликоптеру који на ватру може да избаци и до пет тона воде, коју носи подвесним ведром или у резервоару. Тачно 65 секунди му је потребно за пуњење. То значи да је брзина танковања скоро 46 литара воде у секунди. У идеалним условима може да за сат времена направи 10 водозахвата, односно да баци до 50 тона воде.
Наша екипа имала је прилику да снима обуку пилота и техничара за гашење пожара.
Доласком "камова" у Србију, први пут је могуће хеликоптером гасити градски пожар на високим зградама. Водени топ може да добаци до 40 метара, и избацује 63 литара воде у секунди.
Осим за гашење пожара, Ка-32 може се користити и за пренос тешког терета. Може да превезе до 13 људи, а креће се максималном бризином од 260 километара на час и да оствари долет од 650 километара. Користи га више од 30 земаља, а произведено је око 250 комада.
За гашење пожара МУП поседује, поред два поменута "камова" и три "суперпуме", које могу да понесу приближну количину воде у подвесном вреду, и друге мање типове хеликоптера.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.