Izvor: RTS, 10.Okt.2023, 07:24

ИДФ: Повратили смо потпуну контролу над границом Израела и Појаса Газе; Абас позвао УН да спречи хуманитарну катастрофу

Четврти дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су повратилe контролу над границом Израела и Појаса Газе. Иако је Хамас претходно претио погубљењем талаца, поручује да је отворен за преговоре о примирју. Више од 1.450 погинулих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на обе стране, преко 6.000 повређених.
Израелски министар одбране Јоав Галан наредио је "потпуну опсаду" Појаса Газе након што је тој палестинској енклави прекинуто снабдевање водом.

У међувремену, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су покренуле масивне ваздушне нападе на приобални део града Газе, гађајући десетине локација.
Из војске наводе да је завршена евакуација цивилног становништва из градова уз саму линију разграничења са Појасом Газе.
Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је америчком председнику Џоу Бајдену да нема другог избора осим да покрене копнену операцију против Хамаса у Гази.
"Морамо да уђемо. Не можемо сада да преговарамо", рекао је Нетанјаху Бајдену.
Хамас прети да ће почети да убија таоце као одговор на израелске нападе у Гази који су, како наводе из те милитантне групе, изведени без упозорења.
Са друге стране, високи званичник Хамаса Муса Абу Марзук истакао је та организација отворена за разговоре о могућем примирју са Израелом, пошто је "остварила своје циљеве".
Палестински председник Махмуд Абас позвао је УН да хитно интервенишу како би спречили настанак хуманитарне катастрофе због, како је рекао, "израелске агресије у Гази“.
На обе стране расте број погинулих и рањених. Више од 800 људи изгубило је живот на израелској страни, док из Газе кажу да је њихових жртава 687. У болницама је 2.600 Изрелаца и 3.800 Палестинаца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.