Izvor: RTS, 08.Okt.2023, 12:45

Почасни конзул Николић: Лакше рањен наш држављанин у Израелу, сутра и прекосутра још два лета за Београд

Конзул Србије у Израелу Александар Николић каже за РТС да је јуче један наш држављанин лакше рањен и да је већ отпуштен из болнице. Додаје да је у сталном контакту са српским држављанима, нарочито са онима који бораве у јужном дистрикту на линији раздвајања Израела >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Појаса Газе.
Александар Никoлић је апеловао на грађане Србије који бораве у Израелу, нарочито на нерезиденте (туристе, ходочаснике, студенте, пословне људе), да експлицитно поштују наредбе власти како би се сачували животи услед ратног стања које је почело нападом Хамаса на Израел.
Према речима Николића, данас у Београд из Тел Авива стиже авион "Ер Србије", ознаке ЈУ-817, пун српских држављана. За неколико десетина ходочасника који су остали тамо, како каже, предвиђена су још два лета – у понедељак и уторак.
"Телефони конзулата и амбасаде Србије даноноћно звоне и чини се све да наши грађани који желе да оду буду што пре евакуисани", нагласио је Николић.
Ноћ мирнија од дана Навео је да је ноћ протекла мирније него јучерашњи дан, без сирена за ваздушну опасност и ракета.
Са друге стране, Николић истиче да је у јужном дистрикту стање веома тешко и сложено. Иако је гвоздена купола ефикасно реаговала, забележено је више погодака у цивилне објекте.
Како је навео, највећи број жртава забележен је у упадима припадника Хамаса у израелске градове као што су Бери и Офаким, као и кибуца дуж линије раздвајања.
Од почетног 21 жаришта шест је и даље активно, мада су, како каже почасни конзул Србије, она ван градова, дуж линије раздвајања.
Николић је истакао да су власти Израела биле потпуно затечене нападом Хамаса који је почео у суботу ујутру око пола седам по локалном времену, на 50. годишњицу Јомкипурског рата.
"Војни и безбедносни аналитичари на најгледанијим телевизијским каналима са великим огорчењем и тешком критиком обрушили су се на власти, док се опозиција држи солидарно, будући да је земља у рату", додаје Николић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.