Izvor: RTS, 06.Okt.2023, 23:26

Српско тржиште добро снабдевено свим врстама горива, цене остају под надзором државе

У наредних седам дана цена дизела остаје непромењена – 214 динара за литар, док је бензин појефтинио за три динара и кошта 188 динара. После разговора са нафним компанијама, министарка енергетике поручила је да очекује да се у наредном периоду цене дизела неће мењати. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Српско нафно тржиште је добро снабдевено свим врстама горива. Ресона министарка каже да се са Удружењем нафтних компанија и НИС-ом договорила да сви допринесу очувању тржишне стабилности.

Цена дизела, каже, биће под надзором, како би се избегао негативан утицај раста акциза.
"Циљ нам је да може само да дође до смањења цена, али не и до повећања. Да остану стабилне наравно, а уколико на тржишту дође до пада цена, да се онда снижавају. Нафта и гориво јако утичу на инфлаторне притиске. Циљ нам је да инфлацију држимо под контролом и да заштитимо стандард грађана", истиче министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.
Дизел гориво је и најпродаваније на пумпама у Србији, а јесења сетва и зимски период повећавају потрошњу.
Стручњаци очекују да држава и после октобра настави да ограничава цену.
"У суштини, показало се да је држава задовољна са овом контролом цена. Притом, држава контролише само једну врсту бензина и једну врсту дизела. Остали деривати су на слободном тржишту, тако да нафтне компаније могу да условљавју и своје пословање", каже уредница портала "Енергија Балкана" Јелица Путниковић.
И цена сирове нафте на светским берзама ове седмице коначно је почела да пада. Барел је са 95 долара склизнуо на око 85 долара. Додатно, и Русија је делимично укинула забрану извоза дизела којег на европском тржишту од септембра нема довољно.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.