Izvor: RTS, 06.Okt.2023, 17:32

Заштитник грађана покренуо поступак поводом убиства малолетника у Нишкој бањи

Заштитник грађана Зоран Пашалић је, на основу сазнања из медија да је у Нишкој бањи један малолетник усмртио другог малолетника, покренуо је испитни поступак оцене законитости и правилности рада надлежних органа, саопштено је из те институције.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Како се наводи, Заштитник грађана је, након сазнања из медија да је у Нишкој бањи један малолетник усмртио другог малолетника, затражио од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да у конкретном случају изврши надзор о раду основне школе, коју су похађала двојица малолетника, и да у року од 15 дана достави изјашњење Заштитнику грађана о свим чињеницама и околностима у вези са у овим случајем.
"Заштитник грађана је од Министарства унутрашњих послова – Полицијско одељење Нишка бања, као и од основне школе у Нишкој бањи, чији су ученици двојица малолетника, такође затражио изјашњење о свим чињеницама и околностима у вези са овим случајем, укључујући и сва сазнања која се могу односити на наводе о ‘проблематичном понашању’ детета М. М.", наводи се у саопштењу.
Додаје се да се тражи и достављање информација о томе да ли је 5. октобра 2023. основна школа у Нишкој бањи располагала сазнањима о евентуалном конфликту између дечака, као и о мерама које су та основна школа и Министарство унутрашњих послова – Полицијско одељење Нишка бања предузимали, имајући у виду да се ради о кривично неодговорном лицу које је раније било пријављивано због вршњачког насиља.
"За ово што се догодило не постоје праве речи. Јесте ужасно и јесте трагедија. Али, недопустиво је да констатујемо стање, да се згражавамо над злочином и, нажалост, реагујемо пост фестум, посебно што су у питању деца. Злочин, који се догодио јуче и то тачно после пет месеци од незапамћене трагедије у београдској основној школи, просто није смео да се деси. Трагедија у Нишкој бањи пре свега отвара питање одговорности нас одраслих, и свих институција у чијем су фокусу деца, посебно у контексту примене свих нових и свеобухватних мера, које су недавно донете како би се предупредило насиље међу децом и најважније, избегли овакви исходи", наведено је у саопштењу Заштитника грађана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.