Izvor: RTS, 06.Okt.2023, 09:26

Тамара Вучић у Скопљу на конференцији о телесној аутономији

Супруга председника Србије Тамара Вучић одазвала се позиву супруге председника Републике Северне Македоније Елизабете Георгиевске, и учествовала на конференцији "Моћ избора: телесна аутономија за жене и девојке".
Тамара Вучић, говорећи синоћ >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на панелу под називом "Позив за акцију", поручила је да је Србија последњих година остварила значајан напредак и усагласила свој правни оквир са међународним када је реч о родној равноправности и телесној аутономији. 

"Србија је 2021. године усвојила нови закон о родној равноправности, Националну стратегију о родној равноправности, као и Стратегију против родно заснованог насиља", поручила је Вучићева. 
Додала је да је, осим правног оквира, за оснаживање жена и девојчица важан развој самопоуздања и преузимање одговорности према свом телу. 
"Ми, жене, девојчице, мајке, супруге, баке, сестре, ћерке, тетке морамо да будемо свесне своје позиције у друштву и велике, рекла бих славне улоге која нам припада", истакла је Вучићева.
"Спорт и култура најснажнији импулс" Говорећи о одговорности према сопственом телу, осврнула се на недавно спроведено истраживање у Србији које показује да један од пет старијих средњошколаца у Србији пуши, више од половине пије алкохол, а један од пет је отворен за сексуални однос на првом састанку.
"Због таквих података морамо да реагујемо и тражимо практична решења. Управо пракса показује да су спорт и култура најснажнији импулс за добробит менталног и физичког здравља и развоја младих девојака. Увек и на сваком месту снажно заговарам важност хобија, не само за адолесценте, већ и за нас одрасле", поручила је Тамара Вучић. 
Поменула је пројекте "Женски спортски институт" и "Покрет за женску кошарку" као примере добре праксе. 
Такође, истакла је значај почетка бесплатне вакцинације деветовалентном вакцином против ХПВ, која је почела прошле године.
Регионална конференција "Моћ избора" окупила је, осим супруге председника Србије, супружнике председника Албаније, Словеније, Босне и Херцеговине. 
Супруге председника Украјине и Хрватске обратиле су се видео-поруком.
Тамару Вучић је пре почетка конференције у Скопљу у Председништву Северне Македоније, дочекала супруга Стеве Пендаровског Елизабета Георгиевска, која је била и домаћин скупа у Скопљу. Окупљене је поздравио и председник Северне Македоније Стево Пендаровски.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.