Izvor: RTS, 06.Okt.2023, 06:06

Додатни часови физичког - шта је потребно да их свака школа у Србији има

Стручњаци прате прве резултате увођења додатних часова физичког васпитања у основне и средње школе од 1. септембра. За сада у пројекту учествују 194 одељења из 95 школа широм Србије. План је да од следеће године додатну физичку активост у школама имају сви ђаци, али >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << потребно је превазићи бројне изазове. Неке школе немају ни сале за физичко, поједине ни наставнике.
Иако су могли да бирају да ли хоће да учествују у пројекту, многа деца и родитељи са одушевљењем су прихватили додатну активност. За сада је обухваћено око 5.000 ученика. У основној школи имају часове физичког пет пута, а у средњој четири пута недељно.
"Kада уђемо у салу и када наставница почне да нам говори сад ћемо да играмо леденог чике или неке занимљиве игре онда се сви орасположимо", рекла је Маја Којић, ученица.
Како увести нове здраве навике Радна група за развој пројекта одлучила је да ангажује и додатно информише родитеље. Kажу, веома је важно да управо они подстичу децу да се баве спортом. Први јавни родитељски састанак заказан је за 13. октобар у Новом Саду.
"На радном састанку смо утврдили 84 локације где ћемо да одржавамо јавне родитељске састанке којима желимо да промовишемо значај и вредност и наставе физичког, физичких активности у оном најсензибилнијем узрасту од 7 до 12 година, такође значај континуираних лекарских прегледа", навела је Татјана Медвед, председница Пододбора за спорт Народне скупштине.
А они су већ почели и биће реализовани два пута годишње, како би се што боље сагледали ефекти нових здравих навика.
"Свакако да смо врло задовољни што смо успешним припремима које су помогле колеге из свих Завода за јавно здравље, домова здравља припремили све тимове који ће бити на располагању у 76 домова здравља. У тиму ће бити лекар и медицинска сестра, а задатак је да оде у школу, обави лекарски преглед с тим што ће се лабораторијски преглед радити у дому здравља", рекла је Јелена Јанковић из Министарства здравља.
Неке школе немају ни сале за физичко За додатну физичку активност изборила се струка. Kажу, деценијама указују на лошије физичко стање и здравље деце.
"Оно на чему се инсистира је моторичка активност деце која би унапредила све садржаје организма - когнитивне, мотивационе а решило и горуће проблеме постуралног статуса јачањем мишићне компоненте. Промене би биле не у техничком смислу како изводимо неки ударац или сервис у одбојци него би се видело у држању тела и ставовима ученика", истакао је Милан Стошић из Српског савеза професора физичког васпитања и спорта.
План је да се додатни часови физичког уведу у све основне и средње школе наредне године.
"Да ли ће бити следеће године у свим школама или у одређеном проценту ће бити повећање знаћемо на основу резултата на крају имплементације пројекта у овој години", рекла је Славица Јашић из Министарства просвете.
Ипак, потребно је превазићи бројне изазове. Неке школе немају ни салу за физичко, а некима недостају и наставници. Пред Радном групом је задатак да нађу решење што пре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.