Izvor: RTS, 06.Okt.2023, 06:01

Кијев: Руски напад на Одеску област и Харков; Си-Би-Ес њуз: Пјонгјанг испоручио Русији артиљерију за рат у Украјини

Рат у Украјини – 589. дан. Руске снаге напале су јутрос град Харков и Одеску област, саопштио је Кијев. Руски председник Владимир Путин је, с друге стране, изјавио да Русија није започела рат у Украјини већ, напротив, покушава да га оконча. Северна Кореја је почела >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да пребацује артиљерију Русији јачајући снаге председника Владимира Путина у рату у Украјини, изјавио је неименовани амерички званичник за Си-Би-Ес њуз.
У руском нападу на село Гроза код Купјанска у Харковској области погинула је 51 особа, саопштио је Кијев у четвртак. То је један од најсмртоноснијих напада од почетка рата у Украјини.

Министар унутрашњих послова Украјине Игор Клименко рекао је да су погођени продавница и угоститељски објекат у којем су се мештани окупили на комеморацији. Клименко тврди да је Русија за напад употребила ракету "искандер".
Председник Украјине Володимир Зеленски допутовао је у четвртак у шпанску Гранаду, где је учествовао на Самиту Европске политичке заједнице, али и разговарао на маргинама самита са јерменским премијером Николом Пашињаном, председником Француске Емануелом Макроном, немачким канцеларом Олафом Шолцом, британским премијером Ришијем Сунаком...
Зеленски је рекао да је фокусиран на разговоре са европским лидерима, а посебно на то како да ојача противваздухопловну одбрану и украјинске трупе.
Немачки канцелар Олаф Шолц већ је обећао у Гранади да ће влада у Берлину испоручити Кијеву још један систем ПВО "патриот" као помоћ у заштити кључне инфраструктуре.
Председник Русије Владимир Путин говорио је на пленарној седници Међународног дебатног клуба "Валдај" у Сочију и рекао да је Запад изгубио осећај за реалност и прешао све границе.
Путин тврди да Русија није започела рат у Украјини, већ да покушава да га оконча. Истакао је да није реч о територијалном сукобу и да Москви није циљ освајање територија, већ гаранције безбедности Руса и руске државе.
Председник Русије рекао је и да нико при здравој памети не би помислио да примени нуклеарно оружје против Русије јер, како каже, ниједан потенцијални агресор не би преживео руски узвратни удар.
Путин је саопштио и да су у телима шефа групе "Вагнер" Јевгенија Пригожина и осталих путника авиона, који се 23. августа срушио код Москве, пронађени гелери ручне гранате и да није било спољних утицаја на летелицу, што су прве јавне информације о резултатима истраге после пада авиона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.