Izvor: RTS, 29.Sep.2023, 20:06

Ухапшен осумњичени за умешаност у убиство америчког репера Тупака Шакура

У Лас Вегасу је ухапшен мушкарац која је осумњичена за умешаност у убиство америчког репера Тупака Шакура 1996. године, преноси Си-Ен-Ен.
Како је Си-Ен-Ену речено у локалној полицији, у Лас Вегасу је ухапшена особа која је осумњичена за умешаност >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у убиство америчког репера Тупака Шакура.
Исти извор наводи да је реч о Двејну Киту Дејвису, чија је кућа претресана у јулу у оквиру истраге о убиству.
Полиција Лас Вегаса планира да током дана одржи конференцију за медије, навео је Си-Ен-Енов извор.
Велика порота Неваде оптужила је Дејвиса за убиство, саопштили су тужиоци на суду, преноси АП. Заменик главног окружног тужиоца Марк Диђакомо назвао је Дејвиса „командантом на лицу места“ који је „наредио Шакурову смрт“.
Још у јулу, полиција Лас Вегаса је саопштила да је у вези са истрагом Шакуровог убиства претражила Дејвисов дом.
Према информацијама који је у то време добио Ен-Би-Си, власти су претражиле Дејвисов дом, и тада је, између осталог, запленила више компјутера, мобилни телефон и хард диск, часопис на чијој је насловници био Шакур, метке, фотографије и копију Дејвисових мемоара, Улична легенда Комптона (Compton Street Legend).
Налог за претрес издат у Хендерсону, у Невади, био је вероватно највећи преокрет у нерешеном убиству последњих година. Иако су се током година појавиле бројне истраге, књиге и прилично невероватне теорије завере, чинило се да полиција Лас Вегаса тапка у месту у решавању случаја.
Дејвис је дуго причао да је био на месту злочина, и да је седео на предњем седишту аутомобила који је учествовао у пуцњави. Последњи пут полиција Лас Вегаса то је могла да чује 2018. године након што је у епизоди Death Rov Chronicles Дејвиса тврдио да зна ко је убио Шакура.
Дејвис није открио ниједно име, а такође није порицао да је Орландо Андерсон, његов покојни нећак, могао бити убица. Касније је о томе писао у својим мемоарима из 2019. године.
Открића у мемоарима – заједно са бројним интервјуима које је Дејвис водио након објављивања књиге који су додатно имплицирали његову улогу у пуцњави – вероватно су довели до тога да је полиција Лас Вегаса поново размотрила случај прошлог лета.
Дејвис је дуго тврдио да он није био један од стрелаца, уместо тога је рекао да је његов рођак Орландо „Бејби Лејн“ Андерсон тај који је убио Шакура. Андерсон – који је именован као главни осумњичени у тужби коју је поднела Тупакова мајка Афени Шакур – убијен је две године касније, 1998, у пуцњави у вези са бандама у Комптону.
У књизи, Дејвис је навео да је проговорио о Тупаковом убиству 2010, током разговора са федералним и локалним властима. У то време, имао је 46 година и суочавао се са доживотном казном затвора, по оптужбама повезаним са наркотицима.
Друга два наводна Дејвисова сарадника у његовом аутомобилу у ноћи пуцњаве – Теренс "Bubble Up“ Браун и ДеАндре "Freaki“ Смит – такође су мртви: Браун је упуцан и убијен у Лос Анђелесу 2015. године, док је Дејвис тврдио да је Смит такође мртав, што га чини последњим живим сведоком поред Најта.
Тупак је убијен 7. септембра 1996. у Лас Вегасу на путу у ноћни клуб са Мерионом „Шуга" Најтом, након свађе са Мајком Тајсоном. Док је аутомобил Најта и Шакура стајао на семафору, бели кадилак се зауставио поред њиховог возила на страни сувозача, а неидентификовани револвераш испалио је 14 хитаца. Шакур је погођен четири пута и умро је неколико дана касније, 13. септембра 1996. године.
Иако никада није било хапшења, Андерсон је био први осумњичени, који је убијен 1998. у неповезаној пуцњави банди, а други трагови се нису појавили.
Шакур је убијен у тренутку када је на топ листама и даље био његов четврти соло албум All Eyez on Me, са пет милиона продатих примерака. Номинован је шест пута за награду Греми и сматра се једним од најутицајнијих репера свих времена.
У то време је био у спору са репером Бигијем Смолсом, познатим као Notorious B.I.G., који је убијен у марту 1997. Обојица су били део ривалства источне и западне обале које је дефинисало хип-хоп сцену средином деведесетих.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.