Izvor: RTS, 29.Sep.2023, 19:25

Шведска војска добила дозволу да помогне полицији у борби против криминала

Премијер Шведске Улф Кристерсон саопштио је да је војсци омогућено да помаже полицији у спречавању вишемесечног таласа насиља и криминала у тој земљи. Током септембра је у Шведској у пуцњавама и експлозијама живот изгубило 12 особа, а полиција је објавила да су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нови напади могући на 150 локација у Стокхолму.
Шведска влада је саопштила да ће омогућити војсци да пружи већу помоћ полицији у борби против таласа криминала који је потресао ту земљу.
Пуцњаве и експлозије су постале скоро свакодневна појава у Шведској, неке изводе тинејџери, а већину банде. Насилни напади постали су учестали од почетка године, а интензивирали су се у септембру, током којег је живот изгубило 12 људи.
Шведски закон тренутно забрањује војсци да помаже полицији у било којој ситуацији у којој би употреба силе могла бити неопходна, осим у случају терористичких напада или рата.
У Стокхолму тренутно постоји око 150 адреса на којима полиција очекује да ће се убудуће дешавати насилни напади, објавио је јавни сервис СВТ.
Шефица полиције у шведској престоници Катрин Кимеријус Викстрем каже да је немогуће да полиција буде на свим местима у исто време.
Након састанка са шефовима полиције и оружаних снага, премијер Улф Kристерсон рекао је да ће њих двојица сада имати званични мандат да истраже начине за сарадњу.
Влада ће, такође, размотрити измену закона како би се прошириле околности у којима полиција може да затражи војну помоћ, иако нису саопштени конкретни детаљи.
Из владе су навели да желe да војска и полиција помажу једни другима у логистици, информатичкој форензици, експертизи бомби и аналитици, што би могло да се догоди и по важећим законима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.