Izvor: RTS, 29.Sep.2023, 06:01

Кијев и Париз разматрају заједничку производњу оружја; Кремљ: Неопходно повећање расхода за одбрану

Рат у Украјини – 582. дан. Руски системи ПВО уништили су ноћас 11 украјинских беспилотних летелица изнад Курске и Калушке области, саопштило је Министарство одбране Русије. Председник Украјине Володимир Зеленски и француски министар одбране Себастијен Лекорну разговарали >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су у Кијеву о могућности заједничке производње наоружања. Кремљ је саопштио да је због "хибридног рата" против Русије неопходно повећање расхода за одбрану у буџету за наредну годину.
Напади дроновима настављају се с обе стране. Украјинска војска саопштила је да је Русија током јучерашњег дана извела напад дроновима широм земље, док је Москва саопштила да је уништена украјинска беспилотна летелица изнад руске области Брјанск.

У међувремену, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је током ненајављене посете Кијеву рекао да украјинске снаге "постепено добијају на снази" у својој контраофанзиви против руских снага.
Истакао је и да се Украјинци боре за слободу, породице и будућност, док се Руси боре за "империјалне заблуде" Москве.
Такође, француски министар одбране Себастијен Лекорну са украјинским председником Володимиром Зеленским у Кијеву разговарао је о могућности заједничке производње наоружања, саопштено је из кабинета председника Украјине.
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су избори одржани раније овог месеца у деловима Украјине под контролом Москве, означили корак ка њиховој пуној интеграцији у Русију.
Истовремено, Кремљ је саопштио да је повећање расхода на име одбране неопходно у буџету за наредну годину јер је Русија у хибридном рату који се води против ње.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.