Izvor: RTS, 29.Sep.2023, 03:01

Колико дискриминација ЛГБТ популације на тржишту рада кошта Србију

Инклузија је право свих на достојанствен живот. То, међутим, није само праведно, већ је то важно и са економског аспекта. Недавна истраживања показују да би стигма, искључивање и дискриминација хомосексуалних, бисексуалних и трансродних особа могло да кошта економију >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << милијарде долара. Kолику цену искључености ЛГБТ популације са тржишта рада плаћа Србија?
Српска економија је због неповољног окружења за образовање, дискриминације приликом запошљавања и насиља према припадницима ЛГБТ у 2021. години изгубила готово 300 милиона долара или 0,5 одсто БДП-а. Истовремено, фискални губитак због мањих пореза и доприноса је 88 милиона долара или приближно 0,1 проценат БДП-а, показује анализа Светске банке.
"Резултат искључивања и дискриминације су изгубљене зараде, лоши здравствени исходи, а самим тим и ниска продуктивност и већа социјална издвајања", наводи Клифтон Кортез, глобални саветник Соги.
Такве тврдње поткрепљује јаз између незапослености у Србији, која је нешто мало изнад 7 одсто, и незапослености међу припадницима ЛГБТ популације која износи 17,5 одсто. Поред дискриминације приликом запошљавања, припадници ЛГБТ осећају да због тога теже напредују на послу, имају нижу плату или ће пре добити отказ него њихове хетеросексуалне колеге. Поразан је податак да готово половина на послу крије припадност сексуалној мањини, док је око 9 одсто анкетираних због дискриминације засноване на њиховом сексуалном опредељењу дало отказ.
"У Србији је у протекле две деценије дошло до значајног напретка усвајањем закона, али је њихова примена неуједначена", истиче Никола Понтара, директор канцеларије Светске банке у Србији.
Србија такође располаже подацима кроз годишње извештаје поверенице за равноправност који се достављају Народној скупштини и држава одговара на те неповољне показатеље, каже министарка за европске интеграције.
"Оно о чему ми говоримо подразумева да можете у потпуности заштити то своје право пред судовима до последње инстанце", објашњава Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције.
"У оквиру ИПА програма имамо бројне пројекте у партнерству са Владом Србије. Важно је да у примени тих програма покажемо да нема дискриминације у било ком делу српског друштва", поручује Емануеле Жиофре, амбасадор ЕУ у Србији.
За крај, Светска банка препоручује да се доследно спроведе оно што је гаранатовано законским решењима и унапреди радно окружење у јавним и приватним предузећима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.