Izvor: RTS, 27.Sep.2023, 07:18

Дан жалости у целој Србији; од поднева дозвољен улазак у село Бањска, четворица Срба ослобођена због недостатка доказа

Данас је Дан жалости у целој Србији поводом трагичних догађаја на Косову и Метохији. Дан жалости проглашен је и у Републици Српској. После четири дана блокаде, дозвољен улазак у село Бањска. Приштинско тужилаштво ослободило четворицу Срба због, како је наведено, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << недостатка доказа. Председник Србије Александар Вучић говориће о ситуацији на КиМ и другим актуелним темама, од 21 сат на Првом програму РТС-а.
Ситуација на Косову и Метохији и даље напета, након сукоба Срба и косовске полиције у недељу ујутру, у којем су погинула тројица Срба – Стефан Недељковић, Игор Миленковић, Бојан Мијаиловић и један припадник косовске полиције.
После четири дана блокаде, дозвољен је улазак у село Бањска.
Из косовске полиције је саопштено и да је ухапшено укупно осам Срба на Северу, за које се сматра да су повезани са пуцњавом у Бањској и убиством припадника полиције.
Приштинско тужилаштво ослободило је четворицу Срба због, како је наведено, недостатка доказа.
Кфор је саопштио да су њихове трупе биле присутне у подручју Бањске, те да су пратили ситуацији и били спремни да одговоре, “ако је потребно“. “Косовска полиција, Еулекс и Кфор су деловали у блиској координацији", наводи се у саопштењу.
Претходно је председник Србије Александар Вучић, на састанку са амбасадорима Квинте и ЕУ, затражио да Кфор преузме бригу о безбедности на Северу.
Вучић се састао и са високим званичником у Стејт департменту Дереком Шолеом, који је поручио да је трагични губитак живота на северу покрајине додатно упозорење о важности хитног поновног успостављања мира и повратка дијалогу уз посредовање Европске уније.
Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да државе чланице ЕУ разговарају о КиМ и размењују информације о ситуацији на терену, те да ЕУ не жели да излази са оценама и осудама док се не заврши званична истрага и не сакупе чињенице.
Указао је и на то да мисија Еулекса делује на терену КиМ као други безбедносни чинилац, у складу са својим мандатом, као и да може реаговати једино уколико косовска полиција од ње то затражи.
Свеће и цвеће за страдале У све четири општине на северу Косова и Метохије – Звечану, Лепосавићу, Зубином Потоку и Косовској Митровици, грађани су јуче палили свеће и одавали почаст трагично страдалим сународницима.
Синоћ су и у Београду испред Храма Светог Саве грађани палили свеће.
Од јуче је на Косову и Метохији тродневна жалост, а данас је Дан жалости на целој територији Србије, као и у Републици Српској.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.