Izvor: RTS, 27.Sep.2023, 05:59

Москва: У нападу на Севастопољ Кијеву помагале САД и Британија; Кијев: Шахед дронови садрже европске компоненте

Рат у Украјини – 580. дан. Аутомобилски саобраћај је накратко био обустављен на Кримском мосту, саопштиле су руске власти. Недавни напад Кијева на Севастопољ реализован је у тесној координацији са америчким и британским стручњацима, навела је портпаролка руског >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Министарства спољних послова Марија Захарова. Кијев, с друге стране, тврди да су различите компоненте европских произвођача уграђиване у иранске дронове које користи Русија у нападима на Украјину.
Јуришним дроновима Руси су у уторак гађали област Одесе. Оштећена је инфраструктура луке Измаил на Дунаву, једне од важнијих за извоз житарица.

Русија је одбила неколико украјинских напада дроновима изнад Белгорода и Курска.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу каже да руска војска јача своју моћ модерним оружјем, формирањем нових јединица и побољшавањем обуке.
Иако Шојгу каже да се западно оружје које користе Украјинци показало неефикасним против руске технике, у Кијев су стигли амерички тенкови, а нове испоруке планиране су наредних недеља.
Стручњаци сматрају да тенкови стижу у кључном тренутку украјинске контраофанзиве, док су на фронту и даље повољни услови.
На колегијуму видео-везом у Москви појавио се и командант Црноморске флоте Виктор Соколов, за кога Украјинци тврде да је погинуо у недавном нападу на Севастопољ.
Земље источног крила Европске уније позвале су Европску комисију да ојача контролу коридора за жито из Украјине и уведе систем депозита за извоз.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.