Izvor: RTS, 25.Sep.2023, 06:09

Ничу три научно-технолошка парка, висока технологија сели се и у унутрашњост Србије

Министарство за јавна улагања расписало је тендер за изградњу Научно-технолошких паркова у Крушевцу, Нишу и Чачку. У нове објекте, у којима ће бити места за око 1.600 инжењера и иноватора, биће уложено 70 милиона евра. Средства је обезбедила Европска банка за обнову >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и развој, а рок за пријаву је 3. новембар.
Висока технологија већ одавно се може развијати и у унутрашњости Србије. То већ неколико година показују стартапови који послују у научно-технолошким парковима у Чачку и Нишу. Проширењем и изградњом нових паркова, отварају се и нове прилике.

Тендер је расписан након што је Влада Србије у јуну потписала уговор са ЕБРД-ом, вредан 80 милиона евра, за унапређење научне инфраструктуре у земљи.
“Овде неће бити биран један извођач, него три извођача јер се ради о три одвојена пројекта. Ради се о изградњи научно-тенолошког парка у Чачку, индустријско-технолошког парка у Крушевцу и новог објекта који ће бити придружен старом објекту у Нишу. Ради се о релативно великим објектима 11, 13 и 17.000 метара квадратних“, истиче Марко Благојевић, министар за јавна улагања.
План је да центар иновација у Расинском округу постане нови индустријско-технолошки парк у Крушевцу. Градиће се у источној индустријској зони код бивше управне зграде хемијске индустрије “Жупа“. Осим канцеларија за више од 200 запослених, садржаће конференцијске и производне хале, сајамски простор...
“У Бизнис инкубатору тренутно нема довољно простора и ми имамо читаву листу чекања нових станара. Имамо пуно људи у Расинском oкругу који заиста имају иновативне и одличне идеје, али немају адекватан простор и адекватну опрему“, наводи Мартина Манојловић, директорка Бизнис инкубатор центра у Крушевцу.
Поред постојеће, нову зграду Научно-технолошког парка добиће и Чачак.
“Тако да ћемо ми наше пословне капацитете утростручити. Ми смо ту да будемо кишобран да их штитимо, али статистика показује да они који имају већ десетак година искуства у одређеној привредној делатности су најуспешнији носиоци стартап иновативних компанија“, указује Мирко Пешић, директор НТП Чачак.
Лидери у развоју високе технологије јужно од Београда су Нишлије. Научно-технолошки парк изграђен пре три године постао им је мали.
“Ниш има јаке универзитете и факултете одакле долазе кадрови, односно млади људи који завршавају факултете и њима је потребан простор. Многи од њих оснивају своје компаније и фирме, стартап фирме, али многи од њих се запошљавају у фирмама које већ постоје“, указује Милош Петровић, помоћник директора НТП Ниш.
План је да радови у Крушевцу, Нишу и Чачку стартују почетком наредне године, а рок за завршетак је 2026.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.