Izvor: RTS, 24.Sep.2023, 06:11

Замена столарије и котлова уз помоћ државних субвенција - одобрена и санација јавних објеката

Широм Србије у току је пријављивање грађана за државне субвенције за замену столарије и котлова, изолацију и соларне панеле. Поред тога, Министарство енергетике одобрило је 400 милиона динара за енергетску санацију јавних објекта у двадесет и једној локалној самоуправи. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Стари јавни објекти су међу највећим потрошачима енергије. У 21-ој локалној самоуправи енергетски ће бити обновљена 21 таква зграда. Средства за ову намену добили су Рашка и Нови Пазар.
"Рашка је аплицирала за пројект енергетске санације дома здравља. Оно што пројект предвиђа је замена кровне конструкције, фасаде и котлова за грејање. Од 2005. није било улагања и неопходна је санација. То је оно што ће унапредити здравствену заштиту свих грађана Рашке", рекао је Немања Поповић, председник општине Рашка.
Улфета Демчовић, чланица градског већа Новог Пазара каже да се пројекат за енергетску ефикасност односи на две школе. Реч је о техничкој школи и школи за дизајн, зато што се обе налазе у истој згради.
"Цео пројекат износи 37 милиона и 500 хиљада динареа. Поред министарства рударства и енергетике учествује и Град Нови Пазар. Министарство учествује са 70 посто, то је 26 милиона и 500 хиљада, а Град Нови Пазар са 30 посто то је 11 милиона и 270.000 динара", каже Улфета Демчовић.
У Крушевцу су конкурисали за обнову зграде Дома синдиката изграђену у прошлом веку која је важна за град јер је у њој више установа и предузећа.
Иван Парезановић, помоћник градоначелнице Крушевца за екологију, напомиње да је ова зграда изграђена шездесетих година прошлог века и време је било да се уради  санација.
"Ради се о замени столарије и термо-глава на радијаторима.С обзиром на то да је ту и градска библиотека, регионална телевизија, изложбени простор, сала и делови неких предузећа, зграда из шездесетих година добиће ново рухо. Град је добио 30 милиона а цео пројекат је око 70 милиона", рекао је Парезановић.
Мере енергетске ефикасности - смањење потрошње енергије Рачунице показују да мере енергетске ефикасности доносе смањење потрошње енергије од 30 до чак 50 посто па у наредним годинама надлежни обећавају сталну подршку за те послове.
"Дајемо субвенције и грађанима и локалним самоуправама да спроводе мере енергетске ефиксности да своје куће, домове и станове унапреде да би могли и имали могућности да мање троше, пре свега, не само да штеде", каже Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.
Стране донације Велика помоћ у унапређењу енегетске ефикасности су и стране донације које треба искористити. Зато је важно да локалне самоупрве имају спремљене конкретне пројекте за улагања.
"Ту се наравно мисли на енергетски омотач, оно што програм Уједињених нација за развој ради јесте да ми расписујемо јавне позиве који помажу ту зелену трансформацију, посебно се односе на јавни и приватни сектор. У том смислу можемо да кажемо где могу да конкуришу и јавна предузећа као што су топлане да се пријаве са мерама и енергетске ефикасности, коришћења обновљивих извора у системима даљинског грејања, смањења губитака у тим системима", каже Мирослав Тадић из УНДП-а.
У наредном периоду биће појачане активности на едукацији и грађана и локалних доносилаца одлука о енергетским, еколошким и економским користима, енергетској ефикасности и зеленој енергији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.