Izvor: RTS, 24.Sep.2023, 06:05

Почиње Јом Кипур, Дан покајања и помирења за Јевреје

Са заласком сунца, за јеврејски народ почиње Јом Кипур, Дан покајања и помирења. Јом Кипур представља врхунац светих дана, празничног периода који почиње Рош Хашаном - jеврејском Новом годином.
Јом Кипур, празник који подсећа да нико није безгрешан, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << проводи се у молитвама које позивају на праштање. Двадесет пет сати потпуног поста, без јела и пића, и посвећености молитвама, трајаће до сутра увече.

Уочи и на дан празника, људи се мире, рукују, моле једни друге за опроштај ако су им раније учинили нешто нажао.
Свевишњи отвара 3 књиге - Књигу праведника, Књигу грешника и Књигу колебљиваца, којих је највише. Први се одмах уписују у Књигу живота, грешници у Књигу смрти, а одлука о колебљивцима доноси се на данашњи дан.
Постоји и Капарот - обичај симболичног преношења грехова на живину. Пре жртвовања, глава породице рецитује молитву, кружећи живином око главе сваког члана породице. Молитвом се изражава жеља да смрт живине буде откуп за дуг, миран и срећан живот. Живина се затим даје у добротворне сврхе, многи дају прилог у новцу.
Други обичај, Ташлих, подразумева бацање мрвица, које представљају грехе, у воду.
На Јом Кипур обично се облачи бела одећа као симбол чистоте и не носи се кожна обућа. Обредни део празника завршава се последњим отварањем светог ормана у којем се држе свици Торе, молитвом и оглашавањем традиционалног рога, софара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.