Izvor: RTS, 23.Sep.2023, 09:15

Лучић за РТС: Најтежи део смо решили, сигуран сам да ћемо и у другом полувремену победити

Најтежи део смо решили, а то је да уопште наша фирма постоји, каже за РТС генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић након што је Приштина усвојила жалбу на решење о забрани рада ћерке фирме "МТС доо" на Косову и Метохији. Истиче да ће сада фокус Приштине >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бити да се спречи даље ширење те фирме. Потпуно сам сигуран да ћемо и у овом другом полувремену победити и да ћемо решити проблем наше експанзије на тој територији, поручује Лучић.
Приштински органи усвојили су жалбу "МТС доо" на решење о забрани рада те компаније на Косову и Метохији, односно на одлуку о брисању из регистра привредних друштава. То значи да та компанија наставља нормално да послује на КиМ.
Владимир Лучић подсећа да су 4. августа добили допис од Агенције за бизнис регистре, да се компанија "МТС доо" на КиМ брише из њихове евиденције, фактички да хоће да угасе компанију.
“Јуче је другостепена комисија надлежног министарства приштинске администрације то поништила. Уважила је нашу жалбу, вратила на почетно стање, на опет одлучивање. Међутим, оно што охрабрује да у самом том решењу и упутству које су дали Агенцији за бизнис регистре, и они су става да мора да се поштује Бриселски споразум“, рекао је Лучић.
“Делује ми да смо овај најтежи део решили, а то је да уопште наша фирма постоји. Делује ми да ће и приштинска администрација поштовати Бриселски споразум. Тако да се више неће десити овакав бизаран подухват да се наша компанија потпуно избрише“, додао је Лучић.
"Сада ће фокус Приштине бити да спрече наше ширење" Указује да је овај сада круг завршен, али да није крај борбе.
“Оно што ми делује из овог решења и тога што Комисија за заштиту конкуренције испитује кабловце да је ова борба за тако одржање МТС по Бриселском споразуму завршена успешно, а да ће сада бити пре свега фокус да се нама оспори аквизиција кабловских оператора коју смо ми урадили, тј. да стави фокус да се спречи наше даље ширење“, наводи Лучић.
“Тако да сад фокус са постојања МТС-а, што смо решили, сели се на овај сегмент који, морам рећи, за нас сада много је лакше се борити када знамо да ће компанија да постоји“, поручио је Лучић.
Напомиње да оно што је сигурно је да компанија наставља несметано са радом.
“Захваљујући Бриселском споразуму и свим нашим активностима да објаснимо какав би био ефекат кршења Бриселског споразума и гашења наше компаније, да би 30.000 људи остало без комуникације, је некако завршен“, наглашава Лучић.
Истиче да се борба сада сели на то да се дозволи даље ширење компаније.
“Ми осим аквизиције кабловских оператера, покренули смо једну тачку која је писала у Бриселском споразуму, а никад није урађена – то је тендер за трећу лиценцу, мобилну. Ми смо добили привремену лиценцу и привремени број базних станица имамо у српском делу“, објаснио је Лучић.
Шта би трећа лиценца донела Говорећи о томе шта би донела та трећа лиценца, Лучић објашњава да би донела несметан рад "МТС доо" на територији читавог Косова и Метохије, али и побољшање квалитета услуга.
"Наравно, приштинска администрација последњих десет година то није урадила, зато што је потпуно јасно да би на том тендеру ми победили. Зато тамо постоје само два мобилна оператера. Тако да, пробаћемо да решимо и тај проблем“, рекао је Лучић.
Указује да се у решавање проблема укључила и међународна заједница и да је захваљујући њеном разумевању и решено.
“Ја сам на крају отишао лично у Приштину да свим амбасадорима битним на лицу места објасним какве би биле последице, јер су то ипак амбасадори који су имали комуникацију са приштинском администрацијом. Морам да кажем, захваљујући том разумевању, захваљујући очигледно притиску, који су пре свега америчка амбасада и ЕУ амбасадор урадили на приштинску администрацију, ми смо успели да решимо проблем", каже Лучић.
"Сигуран сам да ћемо решити проблем наше експанзије" Наводи да је одржано једно рочиште у случају у којем приштинска Комисија за заштиту конкуренције испутује аквизиције кабловаца. Напомиње да она оптужује компанију "МТС доо" да је незаконито купила четири кабловска оператера, тј. да нису пријавили.
“Парадокс је велики зато што по старом закону је било јасно да ако купујете фирму која има мањи приход од три милиона евра годишње да не морате да пријавите. Занимљиво је да су они изменили закон због нас. Они су избрисали те тачке, али они тумаче и тај закон да смо ипак требали да пријавимо, да то није добар превод албанско-српски-енглески и некако пробају да некако натегну да смо ми прекршили закон“, наводи Лучић.
Објаснио је да је ту реч о новчаној казни, као и да је немерљиво са овим проблемом који је сада решен.
"Мислим да ћемо успешно решити, јер ми нисмо крили те аквизиције, ми смо радили те аквизиције, ми смо се уписали у њихов бизнис регистар као власници и поштовали смо тај закон. И право да кажем, доста је јак адвокатски тим из Брисела и чак смо на тој јавној седници рекли да они пре свега ако имају неку дилему треба да се обрате Бриселу и Европској комисији за мишљење и да смо ми сигурни да ће Европска комисија и у овом случају стати на нашу страну", поручио је Лучић.
Указао је да је то дуг процес који може да потраје и годину, годину и по дана.
“Очекујем да ћемо и брже завршити то успешно. А то ће нам дати одскочну даску да се даље ширимо, јер ми имамо једног малог кабловског оператера у Грачаници којег хоћемо да купимо, али је некако стављен на стендбај док се ово не реши. Потпуно сам сигуран да ћемо и у овом другом полувремену победити и да ћемо решити проблем наше експанзије на тој територији“, закључио је Лучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.