Izvor: RTS, 22.Sep.2023, 19:32

Пашалић: Девојчица која је хоспитализована у Тиршовој нема име ни ЈМБГ

Заштитник грађана Зоран Пашалић утврдио је, дан након покренутог поступка, да девојчици, као ни њеним сиблинзимама, која је у среду у пратњи полицијске патроле доведена у Универзитетску дечју клинику у Тиршовој, није одређено лично име и ЈМБГ, и да се породица није >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << налазила на евиденцији органа старатељства до 20. септембра 2023.
У складу са одредбама Породичног законика и Закона о матичним књигама, у случају да у року од 30 дана од дана рођења, детету није одређено лично име, орган старатељства постаје надлежан за одређивање личног имена, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Заштитника грађана.
Како се наводи, Заштитник грађана зато захтева од надлежног одељења Градског центра за социјални рад Београд да у законом дефинисаном року у складу са одредбама Упутства о вођењу матичних књига и обрасцима матичних књига, спроведе поступак и одреди лична имена.
“Као и до сад, Заштитник грађана активно прати решавање проблема правно невидљивих припадника ромске заједнице, с обзиром на то да упркос напорима надлежних органа и даље постоје грађани који су правно невидљиви“, каже се у саопштењу.
Заштитник грађана покренуо је испитни поступак законитости и правилности рада Градског центра за социјални рада Београд поводом случаја девојчице која је у среду, у пратњи полицијске патроле, доведена у Универзитетску дечију клинику у Тиршовој улици и над којом је спроведен успешан поступак реанимације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.