Izvor: RTS, 21.Sep.2023, 17:33

РАТЕЛ започиње упоредна мерења квалитета услуга мобилних оператера

Регулаторно тело за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) обавестило је операторе мобилних комуникационих мрежа у Србији и кориснике да ове године спроводи свеобухватна упоредна мерења и анализу параметара квалитета услуга доступних крајњим корисницима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << мобилних комуникационих мрежа.
РАТЕЛ од 2017. године спроводи свеобухватна упоредна мерења и анализу параметара квалитета услуга доступних крајњим корисницима мобилних комуникационих мрежа (бенчмарк), а ове године започиње реализацију седме  националне бенчмарк кампање, наводи се у саопштењу РАТЕЛ-а.
Указују да, с друге стране, компаније, у овом случају оператори, спроводе бенчмарк тестирања по сопственој методологији мерења и бодовања, која није стандардизована, па самим тим резултати различитих кампања нису упоредиви.
Из РАТЕЛ-а кажу да су то углавном  кампање по методологији "crowdsource" која се заснива по принципу узорковања, анализирају само неке од параметара услуга преноса података и углавном нема радио параметара.
"Узорковање није ближе појашњено, а претпоставка је да се обавља у градским срединама где је највећа концентрација корисника који су платежно способни, јер по природи ствари оператори немају економски интерес да пружају услугу у неразвијеним крајевима, па самим тим бенчмарк мерења не спроводе у таквим подручјима, што ствара погрешну слику о заступљености и расположивости њихових услуга по територији Србије у целости", наводи се у саопштењу РАТЕЛ-а.
Указују да РАТЕЛ и ове године спроводи бенчмарк мобилних мрежа у Србији, па је, како кажу, ово прилика да оператори мобилних комуникационих мрежа у Србији, под унапред познатим, фер и транспарентним условима, поново покажу доступност, расположивост и квалитет услуга у својим мрежама, a корисници ће моћи да се упознају са упоредивим резултатима.
"Једна од законских обавеза РАТЕЛ-а је да се стара да обезбеди висок ниво заштите корисника, у складу са утврђеним циљевима. Тако се посебно води рачуна о давању јасних обавештења у погледу објављивања услова коришћења јавних електронских комуникационих услуга и пружања упоредивих обавештења крајњим корисницима од стране оператора", наводи се у саопштењу РАТЕЛ-а.
Указују да РАТЕЛ подстиче додатне инвестиције и даљи развој телекомуникационог тржишта кроз заштиту конкурентности у пружању услуга у мобилних комуникационим мрежама, те на поуздан и непристрасан начин информише кориснике о квалитету мобилних услуга у Србији.

Nastavak na RTS...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.