Izvor: RTS, 21.Sep.2023, 13:06

Француска подигла дронове и хеликоптере и затворила границу са Италијом због миграната

Италија се свакодневно суочава са великим приливом имиграната преко Медитеранске руте, који се искрцавају на острво Лампедуза одакле најчешће желе да иду пут Немачке, Француске или Холандије. Француска прати ситуацију у Италији разматрајући последице које би >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << толики прилив миграната могао да има по њих, а граница са Италијом је за њих затворена.
У моменту када број миграната који су пристигли у Италију од почетка ове године, прелази 131.000, Француска је блиндирала границу са овом земљом како би спречила њихов прелазак.

На граници између Вентимиља на италијанској страни и Ментона на Француској присутан је велики број агената Француске националне полиције, жандармерија са вучјацима као и дронови и хелихоптери који надлећу зону. Примећена су и посебна техничка возила са ознаком специјалног одељења за антитероризам иако Париз демантује да су они ту због миграната. 
"Јако много људи пристиже. Мој брат је на путу, долази из Лампедузе. Чули смо да је у року од 24 сата око 2.000 људи дошло на острво. То је неиздржива ситуација и ја сам желео да одем одатле", каже један мигрант.
Становници Ментона су забринути и кажу да ту нема средњег решења и да власт мора да зна шта ће са тим људима.
"У Италију свакодневно враћају и до 200 имиграната", каже једна Италијан.
Како француске власти третирају мигранте на граници са Италијом Италијанска телевизија "Ла7" је у емисији Пјаца Пулита је урадила истраживање о томе како француске власти третирају мигранте на граници са Италијом - враћају их назад иако су малолетни, тако што мењају њихове датуме рођења не би ли резултирали као пунолетни.
Премијерка Ђорђа Мелони изјавила је да Италија не може постати центар за избеглице које остатак Европе одбија да прими.
Само последњих неколико дана на острво Лампедуза пристигло је више од 8.000 људи и након што је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обишла острво заједно са италијанском премијерком и изјавила да је нелегална имиграција изазов читаве Европе који захтева европске одрговоре, Ђорђа Мелони је изнела овај проблем пред Уједињене нације. 
"Ако неко у Европи мисли да је ово само италијански проблем, греши. Нећу дозволити да ова земља постане еворпски избеглички камп. Није ствар у томе где ћемо разврстати мигранте већ како зауставити да уопште крећу из Африке на илегалан начин. Немачка их не жели, Аустрија је најавила да ће повећати контролу на границама, Француска је буквално затворила границе, ми морамо бранити спољне границе Европе сви заједно, а то је спречавањем полазака", рекла Ђорђа Мелони.
Француска не прихватита мигранте са Лампедузе И док су италијански градови скоро ван контроле у рукама миграната, због којих се грађани плаше да изађу у вечерњим сатима на улице јер је криминал у порасту, као и туче, насиље и силовања, француска полиција привремено смешта мигранте у центре на самој граници са Италијом док их не врате.
"Тражимо да се прошире ове полицијске просторије, да постану привремени центар за прихватање људи који чекају да буду враћени у Италију", каже Емануеле Јоуберт, директорка одељења граничне полиције.
Италијански медији на врло отворен начин критикују Француску због њиховог става око миграната. Жералд Дармана, француски министар унутрашњих послова, изјавио је да Француска неће прихватити мигранте са Лампедузе.
"На захтев председника Републике, одлучили смо да појчамо снаге на граници, а то значи већи број полиције и жандармерије, али и удвостручење броја цариника", рекао је Жералд Дармана.
Усвојен нацрт извештаја о реформи Шенгенског законика о границама Посланици Европског парламента усвојили су нацрт извештаја о реформи Шенгенског законика о границама, са 39 гласова за, 13 против и 12 уздржаних и одобрили почетак преговора са Саветом Европе.
Тај нацрт настоји да разјасни правила, ојача слободно кретање унутар ЕУ и уведе циљана решења за имиграциона питања.
Посланици Европског парламента желе да обезбеде кохерентан одговор ЕУ у случајевима ванредних ситуација, дозвољавајући привремена ограничења за улазак у шенгенски простор, али изузимајући од њих грађане ЕУ, оне који ту бораве дужи временски период, као и све оне који траже азил те категорије попут малолетника који путују без пратње.
Међутим, за сада Европа, без обзира на обећања и тврдње да је неконтролисана имиграција заједнички проблем, остаје подељена по том питању не нудећи конкретна решења која задовољавају све земље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.