Izvor: RTS, 21.Sep.2023, 10:33

Почињу преговори о реинтеграцији Нагорно-Карабаха, у Јеревану протести

Азербејџан је прогласио победу у Нагорно Карабаху, дан након што је започео војне операције. Власти региона прихватиле су потпуни прекид ватре, на предлог руске мировне мисије. Разговори о "реинтеграцији" отцепљеног региона у Азербејџан, почињу данас, а јерменска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << делегација из Карабаха стигла је на разговоре. На исту тему на захтев Француске, заказана је ванредна седница Савета безбедности.
Руско министарство одбране саопштило је да су мировне снаге прихватиле око 5.000 становника Карабаха након што су их евакуисали из опасних подручја. У главном граду Јерменије протести, демонстранти су изразили бојазан да би Азербејџан могао да крене у кампању етничког чишћења.

"Ако се не бориш, ионако губиш. Изгубили смо Арцах, и сада губимо. Изгубићемо друге делове наше земље. Ако се бориш, можда можеш да победиш", рекао је један од демонстраната.
Током протеста дошло је и до сукоба, демонстранти су бацали флаше и камење на полицију која је чувала владине зграде и разбијало прозоре на Тргу републике у Јеревану док су изражавали гнев због владиног поступања у кризи.
Демонстранти су такође критиковали оно што виде као неуспех Русије – која је посредовала у прекиду ватре и у региону Нагорно-Карабаха има мировне снаге од 2020. – и Запада да заштити животе етничких Јермена.
У телевизијском обраћању у среду увече, председник Азербејџана Илхам Алијев прогласио је победу и рекао да је офанзива имала за циљ "враћање суверенитета" и похвалио азербејџанску војску "због потпуне предаје локалних јерменских бораца". Процене броја убијених у нападима у уторак крећу се од десетина до стотина људи од којих су најмање 10 цивили.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.