Izvor: RTS, 20.Sep.2023, 08:02

Азербејџан наставио војне акције у Нагорно-Карабаху, Вашингтон и Москва позивају на хитан прекид сукоба

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су војне акције у региону Нагорно-Карабаха успешно настављене и да су неутралисани борбени положаји, као и наоружање и војна опрема јерменских оружаних снага. Седам цивила, укључујући двоје деце, убијено је у азербејџанском >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << гранатирању, јавила је јерменска државна агенција "Арменпрес". И Вашингтон и Москва позивају на хитан прекид оружаног сукоба и повратак дијалогу.
Дан након што је Азербејџан покренуо "антитерористичке активности" у региону Нагорно-Карабаха, број цивилних жртава, према информацијама из канцеларије регионалног омбудсмана, достигао је седам пошто су погинуле три жене, двоје деце и два мушкарца, пренела је РИА Новости.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су војне акције у региону Нагорно-Карабаха успешно настављене и да су неутралисани борбени положаји, као и наоружање и војна опрема јерменских оружаних снага.
"Неутралисани су борбени положаји, војна возила, артиљеријски и ракетно-противваздушни системи, станице за електронско ратовање и друга војна средства која припадају формацијама Оружаних снага Јерменије", саопштило је Министарство одбране Азербејџана.
Из Бакуа кажу да је азербејџанска војска високопрецизним оружјем гађала само легитимне војне циљеве и одбацују наводе да азербејџанске оружане снаге гранатирају насељена подручја у Нагорно-Карабаху.                 
Министарство је демантовало и да Азербејџан користи дронове у нападу на циљеве у Нагорно-Карабаху и негирало да гранатира положаје руских мировних снага у тој области.
Азербејџан тражи повлачење јерменских трупа, Јереван тврди да их нема Азербејџан је у уторак саопштио да покреће "локалне антитерористичке мере" у Нагорно-Карабаху како би повратио уставни поредак и протерао тамошње јерменске војне формације.
Власти у Бакуу захтевају предају и повлачење јерменских трупа из тог региона.
Јереван тврди да нема јерменских снага у Карабаху и да Азербејџан спроводи  "агресију великих размера" са жељом да заузме најнасељеније центре Нагорно-Карабаха.
Хиљаде демонстраната окупило се у уторак у центру Јеревана захтевајући од власти да заштите Јермене у Нагорно-Карабаху. Незадовољни грађани су се сукобили са полицијом, која је користила и шок-бомбе. Укупно 34 особе су повређене.

Руске мировне снаге организовале су евакуацију цивилног становништва Нагорно-Карабаха. Русија је позвала обе стране да зауставе крвопролиће.
У Kарабаху, који је међународно признат као део Азербејџана, живи претежно јерменско становништво и он није под контролом Бакуа од деведесетих, након рата између Јерменије и Азербејџана. Азербејџан је поново заузео делове територије Нагорно-Kарабаха и око њега у рату 2020. године, окончаном примирјем које надгледају руске мировне снаге.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.