Izvor: RTS, 19.Sep.2023, 05:44

Кијев: Руски напади на Лавов и Харков; Њујорк тајмс: Ракетни удар на Костјантиновку грешка Украјине, а не напад Москве

Рат у Украјини – 573. дан. Украјинске власти оптужују руске трупе за ракетне нападе на Харков и Лавов. Експлозија је одјекнула и у Кривом Рогу, гори вишеспратница. Москва, са друге стране, саопштава да су оборена три украјинска дрона изнад Белгородске области, те да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је Доњецк јутрос био мета украјинске војске. Постоје снажни докази да је ракетни удар на Костјантиновку, у источној Украјини, када је погинуло 15 цивила, био грешка украјинске противваздушне одбране, а не руски напад, тврди Њујорк тајмс. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев изјавио је да се очекује да се председници Русије и Кине Владимир Путин и Си Ђинпинг састану у Пекингу у октобру. Брод са житом напустио украјинску црноморску луку Черноморск.
Министар одбране Немачке Борис Писторијус изјавио је да ће Кијеву бити испоручена додатна муниција.

“Поред тога, помоћи ћемо оклопним возилима и системима за чишћење мина“, казао је Писторијус.
Пакет помоћи вредан 400 милиона евра ће, према његовим речима, укључивати одећу и агрегате, али не и крстареће ракете Таурус дугог домета.
Украјинско министарство одбране саопштило је да је Кијев поднео жалбе Светској трговинској организацији против Пољске, Словачке и Мађарске због забране увоза хране из Украјине.
Варшава, Братислава и Будимпешта су одлучиле да задрже ембарго на увоз украјинског жита како би заштитиле своје пољопривреднике од дампинг цена жита на европском тржишту насталих због неконтролисаног увоза жита из Украјине, пренео је Ројтерс.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова оценила је да је реч о "бескрајној халабуци" западних земаља и монопола које контролишу у агроиндустријском сектору.
"А сви они заједно, режим у Кијеву, ЕУ, НАТО, свесни су да је (америчког државног секретара Ентонија) Блинкена недавно поново 'забринуо' проблем глади у свету и није могао да нађе ништа боље од тога да за све криви Русију? Горе од последње шале је цела ова игра око украјинског жита“, написала је Захарова на Телеграму.
Пољска је предложила да нове санкције Европске уније против Русије укључе забрану руских дијаманата и течног нафтног гаса и позвала на усклађивање санкција против Белорусије са санкцијама против Москве.
У предлогу у који је Ројтерс имао увид, Пољска позива на забрану увоза руских дијаманата, чија је продаја донела руском буџету 4,5 милијарди долара у 2021. години, и увођење појединачних санкција руској компанији "Алроса".
Руски председник Владимир Путин истакао је да је Русија издржала незапамћени спољни притисак.
”Издржали смо невиђени спољни притисак. Напад санкција неких владајућих елита у такозваном западном блоку, неких владајућих елита у одређеним земљама које називамо непријатељским“, рекао је Путин.
Према његовим речима, у овом тренутку БДП је достигао ниво из 2021. године и да је сада циљ стварање услова за даљи стабилан и дугорочан развој.
Русија је затражила од Међународног суда правде у Хагу да због ненадлежности и "злоупотребе процеса" одбаци поступак који је Украјина пред тим трибуналом покренула због наводне руске злоупотребе Конвенције о геноциду. 
Стање људских права у Русији се знатно погоршало од напада на Украјину у фебруару прошле године, наведено је у извештају специјалног известиоца Уједињених нација за људска права Маријане Кацарове.
Заменица украјинског министра одбране Хана Маљар смењена је са дужности, заједно са још пет званичника, саопштила је украјинска влада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.