Izvor: RTS, 17.Sep.2023, 00:15

Сцена као у криминалистичком роману - део људске лобање пронађен у кабинету премијерке Исланда

Радници који су реновирали поткровље кабинета премијерке Исланда Катрин Јакобсдотир, испод подних плочица пронашли су део људске лобање.
Лобања је, према наводима исландских медија, највероватније припадала ситнијој жени и коришћена је као >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пепељара.

Фрагмент лобање пречника око 10 центиметара пронашли су радници који су реновирали поткровље премијеркиног кабинета испод подних плочица.
Пронађени део је пренет у лабораторију Народног музеја у Хафнарфјордуру, преноси исландски портал Висир.
"Ово је вероватно жена, била је мала, судећи по величини лобање", рекла је Агуста Кристоферсдотир, директорка збирке Народног музеја. 
Према њеним речима, нема доказа да је жена претрпела насилне повреде, али постоје индиције да се њеним костима, како је рекла, није увек исправно руковало након смрти.
''Знамо да су лобање коришћене као пепељаре, а овде у нашој колекцији имамо такве примерке. Даље испитивање у будућности могло би да пружи више увида", истакла је Кристоферсдотир.
Напоменула је да стручњаци тек треба да утврде како су фрагменти лобање завршили у резиденцији премијера Исланда.
"Јасно је да су фрагменти лобање намерно остављени. Није то нешто што се губи између подних дасака. Чини се да је неко донео одлуку да тамо остави кости. Ситуација подсећа на почетну сцену у криминалистичком роману, осећање је које деле сви - чак и хладнокрвни научници", рекла је Кристоферсдотир.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.