Izvor: RTS, 13.Sep.2023, 11:40

Начелник полиције о акцији МУП-а: Осујећен покушај миграната да се сакрију у крошње дрвећа

Начелник Управе полиције Ивица Ивковић рекао је, коментаришући јучерашњу акцију, да се мигранти труде да прате кретање припадника Министарства унутрашњих послова. Међутим, како је навео, њихов план да се сакрију пењањем на дрвеће и скривањем у крошње је осујећен. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << То је нова пракса, али није дала резултатe будући да је број пронађених миграната велики, каже начелник Управе полиције.
У полицијској акцији на подручју Суботице, Сомбора и Кикинде јуче је пронађен 371 ирегуларни мигрант. Они су потом превезени у прихватне центре. На подручју Суботице од данас патролира Жандармерија.

Начелник Управе полиције Ивица Ивковић рекао је да је током јучерашњег дана Министарство унутрашњих послова на територији Суботице, Кикинде и Сомбора спровело велику и обимну акцију сузбијања илегалних миграција.
"Том приликом пронашли смо 371 лице. Та лица смо сва обрадили и сместили у адекватне прихватне центре. Поред ових лица, у самој акцији на територији града Суботице пронашли смо и три аутоматске пушке, једну полуаутоматску пушку и један пиштољ“, рекао је Ивковић.
Према његовим речима, сама чињеница да је пронађено ово оружје не говори да су сви мигранти опасни.
"Ту се ради о кријумчарским групама, чији је основни задатак да се та лица која долазе у Републику Србију пребаце у земље Европске уније. У свом деловању, наравно, покушавају и да наметну своје законе. Међутим, јучерашња акција показује да Министарство унутрашњих послова још једном не дозвољава да било ко крши и ремети законе Републике Србије“, истакао је Ивковић.
Како је рекао, та шума код Суботице где се скривају мигранти је величине 6.800 хектара, то је један предео шумовитог, густог растиња.
"Нашу јучерашњу акцију планирали смо већ неколико дана да бисмо тај простор сузили на конкретне, индивидуалне објекте које смо уочили у самим шумама. Јучерашња акција је кренула већ у пет ујутру и резултати су више него добри“, каже Ивковић.
Додао је да је поред Суботице, Кикинде и Сомбора било акција у Београду, Шапцу и у Пироту и укупно је током јучерашњег дана 619 миграната смештено у прихватне центре.
Како је рекао, у овој акцији први пут су пронађени и извиђачи у крошњама дрвећа.
"Они се труде да прате поступање и кретање припадника Министарства унутрашњих послова, међутим, јучерашњи њихов план да се пењањем на дрвеће и скривањем ми смо осујетили, то је да кажем нека нова пракса њихова, међутим, није дала неког резултата будући да је број пронађених миграната више него задовољавајући“, објаснио је начелник Управе полиције.
Навео је да је контролисано више од 200 такси возила, одузето је 43 такси возила због кршења прописа из области пружања такси услуга.
"Поред тога, контролисали смо више од 40 објеката у којима се пружају услуге смештаја. Поднели смо четири кривичне пријаве. То су хотели, хостели, куће које се изнајмљују. Поднели смо 16 прекршајних пријава и четири кривичне пријаве за кривично дело, недозвољен прелазак државне границе и кријумчарење људи. И ми ћемо наставити са тим активностима“, каже Ивковић.
Напоменуо је да су шуме место где се мигранти тренутно скривају.
"Тренутно у Републици Србији у десет градова имамо прихватне центре. Укупно 18 прихватних центара. И на данашњи дан у прихватним центрима је 3.236 миграната“, напоменуо је Ивковић и оценио да је ситуација под контролом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.